Baťovský areál: válka firem

ZLÍN - Řada firem sídlících ve zlínském baťovském areálu se cítí být poškozena společností SPV 2008. Jak Zlín.cz sdělil právní zástupce Sdružení podnikatelů Baťova areálu Zlín (SPBAZ) Jaroslav Juráš, aktivity firmy jim brání ve vstupu do vlastních podniků.

Firma SPV 2008 totiž na pozemcích členů Sdružení podnikatelů Baťova areálu Zlín začala podle Juráše provádět neohlášené práce, které nyní  brání vstupu do firem Mitas, FN, Chytil, Hamag, Kovárna VIVA, Wicke CZ a společnosti Samohýl, omezují jejich výrobní činnost, ale také ohrožují bezpečnost a plynulost provozu v areálu.

V období od 24. listopadu do současné doby se v areálu na místě vyskytovalo až 20 najatých pracovníků SPV 2008 za doprovodu ozbrojené bezpečnostní agentury, která omezovala vlastníky v areálu při vstupu na jejich soukromé pozemky a nereagovala ani na výzvy k opuštění prostor,“ podotkl Antonín Kopp, pověřený správce areálu SPBAZ.

Rozsáhlý zásah do dopravní infrastruktury části areálu nebyl provozovateli areálu, vlastníkům nemovitostí nebo firmám dopředu nijak oznámen. „Následně jsme se dověděli, že jde o odstranění černých staveb na kolejišti a udržovací práce na dráze. Osobně se domnívám, že v případě, kdy vlastník dráhy zcela zlikviduje železniční přejezdy, přejezdové vozovky a do tělesa dráhy zasáhne takovým způsobem, že je ohrožena bezpečnost nejen silniční, ale i drážní dopravy, je ohrožena výroba a majetky zde působících výrobních firem, zcela jistě není udržovací prací na dráze,“ prohlásil Kopp.

Podle zástupců dotčených firem aktivity společnosti SPV 2008 omezují nejen podmínky dopravy, ale hrozí kvůli nim i značné ekonomické škody. „V případě požáru či úrazu je navíc ohroženo také zdraví lidí, protože se k budovám nedostanou vozidla záchranných složek,“ doplnil Juráš.

SPBAZ se rozhodlo bránit. „Podali jsme návrh na poskytnutí ochrany pokojného stavu a poté co jednání gradovalo rozřezáním plotu u Kovárny VIVA, jsme podali také trestní oznámení,“ dodal Juráš.

Koleje nechalo sdružení na vlastní náklady opravit přibližně před rokem. Společnost SPV 2008 ale po ročním využívání kolejí tvrdí, že sdružení nechalo koleje opravit v rozporu se zákony. „Přejezdy nebyly postaveny odborně a nebyly respektovány požadavky zákona. Proto jsme museli koleje okamžitě odstranit,“ reagoval na problém Petr Svatoš, jednatel SPV 2008, jehož jméno figuruje i ve společnosti Cream Real Estate, která vlastní v bývalém baťovském areálu řadu budov.

Koleje vlastní společnost SPV 2008, ovšem pozemky pod nimi patří firmě BA Zlín. Provozovatel vleček je pak firma Alpiq, která je členem sdružení podnikatelů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x