Nová křižovatka ve Štípě je již plně průjezdná

ZLÍN – Nově vybudovaná křižovatka na rekonstruovaném Mariánském náměstí ve Zlíně-Štípě je již plně průjezdná pro motoristy, a to ve zkušebním provozu. Zlín.cz to sdělila mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Přeložka a rekonstrukce silnic III/4911 a III/4912 s výstavbou nové křižovatky začaly letos v červnu. Jde o společnou investici Ředitelství silnic Zlínského kraje a města Zlína, jejímž cílem je rekonstrukce Mariánského náměstí v městské části Štípa.

Konečná cena silniční části stavby činí 15,344 milionu korun. Oproti původnímu rozpočtu musely být v některých místech provedeny navíc práce na zpevnění málo únosné zemní pláně. Stavba měla být podle původního harmonogramu zprovozněna již o měsíc dříve, zdržení způsobilo opoždění přeložek sítí a některých stavebních prací.

Křižovatka je zatím otevřena ve zkušebním provozu. Zbývá ještě uskutečnit měření hlučnosti. Podle jeho výsledku by měla být stavba zkolaudována na jaře příštího roku. Do té doby budou silnice označeny tabulkami Průjezd stavbou.

V rámci rekonstrukce Mariánského náměstí ve Zlíně-Štípě byla silnice III/4911, vedoucí od Zlína k Zoo Lešná, přeložena do nové trasy, která lépe vyhovuje technickými parametry a dopravním řešením křižovatky a zároveň vychází vstříc požadavkům na větší bezpečnost silničního provozu. Tato silnice byla rekonstruována v délce 340 metrů, navazující silnice III/4912, spojující Štípu a Velíkovou, byla rekonstruována v délce 160 metrů. Silnice jsou napojeny křižovatkou ve tvaru T.

Stavba má zásadní význam pro bezpečnost dopravy a zvláště chodců. Jejím cílem bylo mimo jiné zklidnit prostor bezprostředně navazující na vchod do poutního kostela. Stavební řešení křižovatky bude řidiče zřetelně upozorňovat na to, že ve směru jízdy od Velíkové vyjíždějí z vedlejší silnice na hlavní,“ dodala Dvorníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x