Amnestii pro černé pasažéry využilo ve Zlíně asi 20 procent cestujících

ZLÍN – Takzvanou amnestii pro černé pasažéry využilo ve Zlíně při vůbec prvním pokusu asi 20 procent cestujících. Zlín.cz to za Dopravní společnost Zlín – Otrokovice řekl Vojtěch Cekota.

Zlínský dopravní podnik uskutečnil na černé pasažéry velký zátah a poté, co odhalili revizoři cestující bez platné jízdenky, dostali lidé možnost výběru. Buď zaplatí pokutu nebo si pořídí čtvrtletní časovou jízdenku a místo pokuty uhradí jen 50 korun. Časovou jízdenku si nakonec přišlo pořídit pět lidí z celkového počtu 24 odhalených černých pasažérů. Jednalo se o tři studenty a dva dospělé.

Za čtvrtletní časovou jízdenku zaplatili studenti 625 korun, dospělí pak 1 250 korun. Pokuta za jízdu načerno zaplacená do deseti dnů činí 500 korun, později dvakrát tolik.

Chtěli jsme si ověřit, zdali a jaký budou mít cestující bez jízdenky v našem městě o tuto možnost odpuštění pokuty, respektive jejího snížení na 50 korun, zájem. Už při kontrolní akci revizorů se ukazovalo, že řada černých pasažérů žije mimo Zlín a že přijeli do krajského města jen na návštěvu nějaké večerní akce. Bylo jim jasné, že síťovou jízdenku na MHD ve Zlíně a Otrokovicích dostatečně nevyužijí, a tak se jim zdálo výhodnější zaplatit jednorázovou pokutu 500 korun,“ konstatoval vedoucí dopravního úseku dopravní společnosti Pavel Nosálek.

Do budoucna se Dopravní společnost Zlín – Otrokovice myšlenky na občasné opakování amnestie pro černé pasažéry nevzdává. Možná však ještě bude zvažovat, jakým druhem nebo jakou dobou platnosti časové jízdenky by se černý pasažér mohl z pokuty vykoupit a zdali cena tříměsíční síťové jízdenky není vzhledem k částce pokuty příliš vysoká.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x