Lékařská pohotovostní služba bude v kraji ve stejném rozsahu jako dosud

ZLÍN – Zlínští krajští radní projednali smlouvy o zajištění lékařské pohotovostní služby v příštím roce. Mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková Zlín.cz uvedla, že pohotovostní službu by mělo, stejně jako doposud, zajišťovat pět nemocnic v kraji.

Smlouvy ještě musejí odsouhlasit zastupitelé, a to na svém zasedání 19. prosince.

Pro rok 2013 krajští radní navrhují, aby Zlínský kraj nadále zajišťoval lékařskou pohotovostní službu prostřednictvím Krajské nemocnice T. Bati, Uherskohradišťské nemocnice, Kroměřížské nemocnice, Vsetínské nemocnice a Nemocnice Valašské Meziříčí,“ konstatovala Dvorníková. Lékařskou pohotovostní službu ve Valašských Kloboukách, v Bystřici pod Hostýnem, v Uherském Brodě a Rožnově pod Radhoštěm bude opět provozovat Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje.

Zlínský kraj smluvně pověří jednotlivé nemocnice závazkem veřejné služby a rozdíl mezi ekonomicky oprávněnými náklady a výnosy vzniklými v souvislosti s plněním závazku bude hradit formou vyrovnávací platby. Ta byla pro jednotlivé poskytovatele stanovena na základě kvalifikovaného odhadu ročních nákladů a výnosů. Při jejich stanovení se vycházelo ze skutečných nákladů a výnosů souvisejících s plněním závazku veřejné služby za období od 1. ledna do 30. června letošního roku.

Předpokládaná výše nákladů i výnosů bude v příštím roce ovlivňována dalšími faktory, jako je například počet pacientů, výše vybraných regulačních poplatků či výše úhrad od zdravotních pojišťoven, a proto smlouvy obsahují zvláštní ustanovení. Podle něho roční vyrovnávací platba nesmí činit více, než je rozdíl mezi náklady a výnosy se službou bezprostředně souvisejícími,“ dodala Dvorníková.

Poskytovatelé po skončení kalendářního roku provedou do konce ledna 2014 vyúčtování vyrovnávací platby a zjištěný přebytek vrátí do 15. února 2014 na účet Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x