Zlínský kraj připravuje smlouvu o zajištění záchytné stanice v roce 2013

Krajští radní schválili uzavření smlouvy o provozování protialkoholní záchytné stanice mezi Zlínským krajem a Kroměřížskou nemocnicí. Zlín.cz o tom v pátek informovala mluvčí kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Podmínkou uzavření smlouvy je souhlas zastupitelstva o uvolnění šesti milionů korun z krajského rozpočtu na rok 2013 pro zajištění záchytky.

Zlínský kraj je povinný zřídit protialkoholní záchytnou stanici na základě zákona o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami,“ vysvětlila mluvčí.

Na záchytku se dostanou lidé pod vlivem alkoholu nebo jiné drogy, kteří sice nejsou v bezprostředním nebezpečí vlastního života, ale nekontrolují své chování, a tím ohrožují sebe nebo okolí, veřejný pořádek, majetek a jsou ve stavu veřejného pohoršení,“ sdělil krajský náměstek pro oblast zdravotnictví Lubomír Nečas (SPOZ) s tím, že každá osoba pod vlivem alkoholu nebo toxické látky je povinna podrobit se ošetření a pobytu na záchytné stanici po dobu nezbytně nutnou k odznění akutní intoxikace.

Pole náměstka se počet lidí na protialkoholní záchytné stanici každoročně zvyšuje. Za celý loňský rok přijala 1030 osob, za prvních devět měsíců letošního roku to bylo 785 lidí. „Většinou jsou to sociálně slabší občané nebo nezaměstnaní,“ řekl Nečas.

Cena za noc na záchytné stanici vyjde na 8900 korun. Nemocnice je povinna vynaložené náklady vymáhat. „Vymahatelnost pohledávek je ale velmi nízká, asi 80 procent zůstává vzhledem k sociální situaci ošetřených neuhrazená,“ dodala Sýkorová Dvorníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x