Topení v Kroměřížské nemocnici čeká obnova

KROMĚŘÍŽ – Novou kotelnu plánuje Zlínský kraj vybudovat v areálu Kroměřížské nemocnice. Zlín.cz to oznámila mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Kotelnu by měly tvořit dva nové plynové kotle o celkovém výkonu 3,9 MW a jeden plynový parní kotel o celkovém výkonu 1,35 MW. Kotelna bude připojena k rozvodům plynu přes nově vybudovanou regulační stanici.

Rozvody teplé vody povedou převážně ve stávajících trasách topných kanálů a budou přivedeny do současných výměníkových stanic, které se vybaví novými stroji. Součástí trubních rozvodů bude také datová kabeláž pro řízení a monitoring předávacích stanic,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

Akce se bude realizovat v případě, že se na ni získá dotace z Operačního programu životní prostředí. Práce by měly stát 50,7 milionu korun, přičemž jednu polovinu by pokryly právě dotace z Evropské unie, druhou polovinu prostředky z rozpočtu kraje. Předpokládaný termín výstavby je určen na období březen až říjen 2014.

V současné době je zásobování teplem a teplou vodou společné pro areál Kroměřížské nemocnice a areál psychiatrické léčebny. Zajišťuje jej parní kotelna. V souvislosti s odpojením psychiatrické léčebny od tohoto stávajícího zdroje tepla (nejpozději k 1. září 2013), dojde k neúměrnému navýšení provozních nákladů na výrobu tepla pro Kroměřížskou nemocnici. Instalovaný výkon současné kotelny bude potřebu nemocnice několikanásobně převyšovat a veškeré energetické ztráty tak půjdou k tíži nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x