NEZAMĚSTNANOST: Ve Zlínském kraji opět vzrostla míra nezaměstnanosti

ZLÍN – Ve Zlínském kraji vzrostla v měsíci listopadu míra nezaměstnanosti na 9,5 procenta. Zlín.cz to oznámila mluvčí krajské pobočky Úřadu práce ČR ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Nezaměstnanost ve Zlínském kraji v listopadu vzrostla o 2,71 procenta, znamená to o 773 uchazečů o zaměstnání více než na konci října. Za poslední tři měsíce, tedy za září – listopad, přibylo v evidencích pracovišť úřadu práce ve Zlínském kraji 1 471 uchazečů o zaměstnání, což představuje nárůst celkového počtu uchazečů o zaměstnání o 5,3 rocenta.

Míra nezaměstnanosti v České republice je ke konci listopadu 8,7 procenta.

Ke konci listopadu bylo na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR ve Zlínském kraji evidováno celkem 29 302 uchazečů o zaměstnání. Ve srovnání se stejným datem roku loňského je to o 1 935 uchazečů o zaměstnání více. Počet evidovaných absolventů je ve srovnání s loňským rokem téměř shodný – 2 310, tedy 7,9 procenta z celkového počtu uchazečů o zaměstnání. 

V průběhu měsíce listopadu se na pracovištích úřadu práce ve Zlínském kraji nově zaevidovalo 2 795 uchazečů o zaměstnání a vyřazeno bylo 2 022.

Nezaměstnanost vzrostla ve všech čtyřech okresech Zlínského kraje. Nejvíce to však bylo v okrese Vsetín – o 3,41 procenta. Okres Zlín je nadále okresem s nejnižší mírou nezaměstnanosti ve Zlínském kraji – 8,0 procenta. Kromě zlínského okresu všechny okresy Zlínského kraje vykazují míru nezaměstnanosti nad úrovní celorepublikového průměru. Nejvyšší nezaměstnanost je v okrese Kroměříž – 10,8 procenta.

Na konci listopadu evidovala pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 1 292 volných pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo tak připadá asi 23 uchazečů o zaměstnání.

Nejčastěji nabízená volná pracovní místa jsou v profesích obchodní zástupci (89 míst), seřizovači a obsluha obráběcích strojů (82 míst), svářeči (52 míst), řidiči nákladních automobilů a tahačů (51 míst) a pracovníci v zákaznických kontaktních centrech (34 míst).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x