Závadný alkohol si mohou lidé nechat bezplatně zkontrolovat hygieniky

VSETÍN – Ministerstvo zdravotnictví ČR vydalo varování před závadným alkoholem a vyzývá občany, aby si v případě pochybností nechali alkohol prověřit hygieniky. Jak Zlín.cz informovala mluvčí vsetínské radnice, hygienické stanice provedou test bezplatně.

K mimořádnému opatření přistoupilo ministerstvo v souvislosti s trvajícím výskytem otrav metylalkoholem a nedohledáním všech kontaminovaných potravin v distribuční síti. Lidé by měli podezřelý alkohol zlikvidovat nebo se obrátit na jakékoli územní pracoviště krajské hygienické stanice. Bezplatné testování se netýká pouze lihovin nabízených k prodeji.

Považujeme za důležité kdykoli vyslat znovu jasný signál občanům, ať se vyvarují požívání nekolkovaného alkoholu či alkoholu s nejasným původem a nehazardují se svým zdravím. Zároveň jsem rád, že se nám podařilo uspořit peníze na to, abychom vyslali více kontrolorů na předvánoční akce a umožnili občanům zdarma otestovat podezřelé lahve na přítomnost metanolu,“ prohlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Žadatel o bezplatné testování pochybného alkoholu si s sebou musí vzít průkaz totožnosti.

Mimořádné kontrolní akce, včetně provedení analýz přinesených lihovin o obsahu etanolu nejméně 20 objemových procent, budou trvat až do odvolání.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x