V Rožnově si lidé připlatí za vodu

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Společnost Vodovody a kanalizace (VaK) Vsetín schválila zvýšení cen vodného a stočného. Obyvatelé Rožnova si tak za vodu připlatí o necelé tři procenta více než dosud, Zlín.cz to oznámil mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Cena vodného a stočného bude od 1. ledna zvýšena na částku 74,29 korun včetně DPH. Hlavními důvody jsou navýšení ceny povrchové vody stanovované Povodím Moravy o 4,8 procenta, zvýšení DPH o jedno procento a zvýšené náklady spojené s výměnou vodoměrů. Společnost VaK Vsetín ale bude v Rožnově také investovat do technologií a oprav. A to více než 8,25 milionu korun.

Cena vodného se zvýší o 1,64 korun za metr kubický včetně DPH (cena pro domácnosti bude 43,59 korun za metr kubický, cena stočného pak bude 30,70 korun za metr kubický). Celkové navýšení tak činí 2,78 procenta ve srovnání s letošním rokem.

V celorepublikovém srovnání se cena vodného a stočného pohybuje v Rožnově uprostřed cenové mapy. Vodné a stočné u nejdražších společnosti se pohybuje kolem 84 korun za metr kubický včetně DPH.

Podle plánu investic a oprav společnosti VaK Vsetín bude společnost v příštím roce investovat jen v Rožnově pod Radhoštěm více než 8,25 milionu korun. „Vodovody a kanalizace Vsetín budou v Rožnově v příštím roce realizovat nástavbu a stavební úpravy vodojemu Kozinec včetně nové ATS v hodnotě 2,7 milionu korun. Dále společnost provede prodloužení vodovodního řádu ve Včelíně odhadovaným nákladem 1,3 milionu korun a vodovodního řádu v ulici Žerotínská za 1,1 milionu korun,“ konstatoval místostarosta Rožnova Alois Vychodil (ODS). V rámci plánu oprav pak VaK Vsetín počítá i s výměnou vodovodu Sensit, výměnou zásobovacího řádu vodojemu Písečný – sídliště a odvodnění garáží. Vše v celkovém objemu 3,15 milionu korun.