Zimní údržba silnic ve Zlínském kraji zatím stála 7,6milionu korun

ZLÍN – Náklady na zimní údržbu krajských silnic ve Zlínském kraji činily za měsíc říjen a listopad 7,6 milionu korun. Zlín.cz to za Ředitelství silnic Zlínského kraje řekl Vojtěch Cekota.

Podle silničářů měl začátek zimního období mírný charakter a údržba silnic se naplno rozběhla až v prosinci.

Silničáři drží nepřetržitou pohotovost pro zimní údržbu silnic od 1. listopadu. „Na silnicích II. a III. třídy se dosud spotřebovalo jen 37 tun soli, z toho nejvíc v okrese Zlín, a 230 tun inertního materiálu, převážně v hornatých částech Vsetínska. První zásahy v zimní údržbě byly v období od 26. do 29. října. Náklady v listopadu jsou jen za nepřetržitou službu dispečinků a instalaci zásněžek v okolí některých komunikací,“ uvedl ředitel Ředitelství Zlínského kraje Bronislav Malý. Silničáři se tak mohli v listopadu do značné míry věnovat ještě běžné údržbě silnic, zejména opravám povrchu vozovek a jejich odvodnění.

V loňském roce se od října do listopadu spotřebovalo v kraji na silnicích II. a III. třídy 119 tun soli a 486 tun inertního posypu. Náklady tehdy činily 9,3 milionu korun. V roce 2010 to bylo za stejné období 567 tun soli a 1 792 tun inertního posypu, přičemž náklady dosáhly 15 milionů korun.

Výkony při odklízení sněhu a posypu krajských silnic začaly 2. prosince. „Od 4. prosince byla zimní údržba výrazně náročnější, a proto musela být nasazena veškerá technika připravená pro tyto práce,“ dodal Cekota.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x