Valašskokloboucká základní škola se chystá na rozsáhlou rekonstrukci

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Základní škola ve Valašských Kloboukách kompletně změní podobu, a to poprvé od 70. let minulého století, kdy byla postavena. Zlín.cz to sdělila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková

Valašskokloboucká radnice usiluje o modernizaci školy, a tak byla v posledních letech zrenovována školní kuchyně, vyrostl zde víceúčelový sportovní areál, střecha se dočkala opravy a postupně je zkvalitňováno zázemí pro výuku. Nyní je na řadě výměna oken, zateplení i nová fasáda.

„Budovy základní školy už si za ta léta služby opravu rozhodně zaslouží. Dodnes fungují v takřka nezměněné podobě a technický stav už neodpovídá aktuálním požadavkům na spotřebu energií. Vysokou energetickou náročnost provozu školy zapříčiňuje především havarijní stav oken i prakticky žádná tepelná izolace obvodového zdiva,“ vysvětlil starosta Dalibor Maniš (nez.). Dnešní spotřeba 3031 GJ za rok by se měla díky zateplení a výměně oken snížit až o 40 procent.

„Projekt počítá s rekonstrukcí všech čtyř objektů a vyjde celkově na 16 milionů korun. Uskutečnit ho ale můžeme jedině díky úspěšné žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, která pokryje náklady ve výši 7,9 milionů korun,“ poznamenal starosta k financování.

Základní škola prochází dlouhodobou etapovou rekonstrukcí již několik let. „Nová okna a zateplení jsou další fází a myslím, že tou nejočekávanější a nejžádanější. Vytápění školy stojí ročně zhruba dva miliony korun a většina tepla doposud zbytečně unikala ven. Snadno se dá odvodit, že tato velká investice se brzy vrátí v úsporách za plyn,“ doplnil ředitel Základní školy Valašské Klobouky Karel Ptáček. Podle něj bude vítaným efektem i zkvalitnění klimatických podmínek ve třídách. „Když jsou venku velké mrazy, není možné některé třídy dostatečně vytopit. Naopak v létě je ve třídách takové horko, že musíme krátit vyučování. To by se mělo od příštího roku změnit,“ podotkl.

Vzhledem k rozsahu rekonstrukce se bude její realizace připravovat na letní prázdniny v příštím roce. „Je velmi pravděpodobné, že proto budeme muset ukončit tento školní rok dřív, nebo začít ten další o něco později. O těchto změnách budeme samozřejmě informovat v dostatečném předstihnu jak rodiče, tak žáky,“ dodal Ptáček.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x