Na Valašsku vzniká nové ekocentrum

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Ochránci přírody se pustili do výstavby nového ekocentra pro Valašskomeziříčsko. Zlín.cz o tom informovala mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

V rámci rozsáhlého dvouletého projektu bude opraven domek strážce areálu bývalých kasáren ve Valašském Meziříčí pro potřeby budoucího regionálního ekocentra a poskytování environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty.

Český svaz ochránců přírody Valašské Meziříčí sídlí dlouhodobě v nevyhovujících kancelářích bez provozního zázemí v budově dětské knihovny, kde lze realizovat pouze administrativní činnosti. „Při všech dalších aktivitách jsme závislí na prostorách pronajatých od různých partnerů. Navíc nám stále hrozí výpověď i ze stávajících kanceláří, které patří soukromé firmě a plánuje se v nich podnikatelský záměr. Tato situace se ale příští rok změní a už brzy bychom měli působit ve vlastním novém ekocentru,“ uvedl ochránce Petr Křístek.

Plány na vybudování ekocentra v bývalých meziříčských kasárnách před časem ztroskotaly, aby se nakonec mohly realizovat v jiné podobě. Valašskomeziříčská radnice umožnila převod budovy bývalého strážce kasárenského areálu i se sousedním hospodářským stavením do vlastnictví ochránců přírody za symbolickou korunu. Budova bude v průběhu příštího roku přestavěna na Valašské ekocentrum a následně dojde k úpravě okolního prostranství. Město také souhlasilo s dlouhodobým pronájmem přilehlého ovocného sadu a pozemku, které poskytnou dostatečné zázemí pro realizaci osvětových programů.

„V sadu se dochovala řada starých odrůd. Do budoucna jej proto chceme revitalizovat a vytvořit z něj jednak genovou základnu tradičních odrůd, jednak místo pro výuku. K programům zaměřeným především na mládež bude sloužit areál lesoparku s rybníčkem a bezbariérovou naučnou stezkou, kterou jsme tu také vybudovali. Kus živé přírody a ideální výukový areál tak budeme mít přímo u domu,“ dodal realizátor ekovýchovných programů Miroslav Dvorský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x