Oční oddělení ve zlínské nemocnici získalo unikátní mikroskop

ZLÍN - Lékaři očního oddělení zlínské Krajské nemocnice T. Bati mají k dispozici jako jediní v kraji nový unikátní mikroskop, který umožňuje jedinečné rozlišení obrazu operačního pole. Zlín.cz to uvedla mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Mikroskop za přibližně 2,8 milionu korun pořídila nemocnice z vlastních zdrojů. Zatím pomocí nového mikroskopu provedli lékaři více než 350 operací. Převažovaly operace šedého zákalu a sítnice.

„Operační mikroskop je v očním lékařství základní krok k moderní medicíně. Tento přístroj je určený pro operaci předního i zadního segmentu oka. To znamená k operacím šedého a zeleného zákalu, transplantace rohovek a operacím sítnice. Díky velkému rozlišení obrazu se může chirurg v operovaném oku velmi dobře orientovat,“ sdělil primář očního oddělení zlínské nemocnice Juraj Urminský.

S použitím nového mikroskopu je operační zákrok pro pacienta minimálně traumatizující, chirurg má dokonalý přehled v průběhu operace oka, což minimalizuje výskyt komplikací v průběhu zákroku. V neposlední řadě se zkracuje čas operace a urychluje doba hojení operovaného oka. Po precizně provedeném zákroku je pacient schopen vidět již druhý den po operaci.

Ročně lékaři očního oddělení zlínské nemocnice uskuteční kolem 3 500 operací, z toho více než dva tisíce operací šedého zákalu, kolem 200 operací sítnice a stejný počet plastických operací víček, zhruba 80 transplantací rohovek a desítky operací šilhavosti. „Jako jediní v celém Zlínském kraji zajišťujeme také nepřetržitou oční pohotovost včetně ošetření složitých očních úrazů,“ řekl primář Urminský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x