Policie navrhla obžalobu kvůli připojení solární elektrárny

Zlín (ČTK) - Protikorupční policie navrhla obžalovat čtyři muže z podvodu a pokusu o podvod v souvislosti s uváděním solární elektrárny ve Zlínském kraji do provozu. Ziskem licence pro elektrárnu ještě v roce 2010 si chtěli zajistit vyšší výkupní cenu elektřiny, čímž se firma provozující elektrárnu v období od února 2011 do letošního června podle policie obohatila zhruba o 22,5 milionu korun. V následujících 20 letech by se údajně mohla obohatit o dalších téměř 300 milionů Kč. ČTK to dnes sdělil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Elektrárna podle něj obdržela koncem roku 2010 povolení o předčasném užívání stavby a byla jí vydána licence, elektřinu ale začala fakticky dodávat až v únoru 2011. „Záměrem obviněných osob mělo být získání licence a následné připojení fotovoltaické elektrárny ve Zlínském kraji k distribuční soustavě elektřiny, a to i přesto, že k datu 31. prosince 2010 ještě nebyla dokončena,“ uvedl Ibehej. V prosinci 2010 podle něj v elektrárně údajně nebyla instalována ani podstatná část fotovoltaických panelů.

Stíháni jsou jednatel obchodní společnosti, která byla investorem elektrárny, a jednatel zhotovitele stavby. Další obvinění se podle závěrů kriminalistů podíleli na vyhotovení potřebných revizních zpráv či předávacích protokolů. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let. 

Obvinění jsou podle Ibeheje stíhání na svobodě, jeden z nich však část doby vyšetřování, asi 2,5 měsíce, strávil ve vazbě kvůli nepřípustnému ovlivňování svědků. 

Případ souvisí s tuzemským „solárním boomem“. V Česku nastal v roce 2010 prudký růst instalovaného výkonu solárních elektráren kvůli výhodným státním dotacím. Za předloňský rok narostl více než čtyřnásobně na téměř 2000 megawattů. Kvůli tomu hrozilo výrazné zdražení elektřiny a vláda musela zavést několik opatření, která kompenzovala růst cen a také zabránila nekontrolovanému rozvoji fotovoltaiky.

Server www.zlin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x