Evropský parlament podpořil propojení rychlostní silnice R49 z Hulína se slovenskou R6

KROMĚŘÍŽ - Zlínský region je o další krok blíže k získání potřebných financí na propojení hlavní dopravní tepny kraje, rychlostní silnice R49, se slovenskou R6. Zlin.cz to oznámila europoslankyně Olga Sehnalová z Kroměříže. 

Výbor pro dopravu a cestovní ruch Evropského parlamentu, ve kterém zasedá i kroměřížská poslankyně Olga Sehnalová, poodhalil dopravní budoucnost Evropské unie a odhlasoval návrh o transevropské dopravní síti, o jejíž podobě se vedou debaty již od roku 2008. Podpořena byla celá řada českých dopravních staveb a spojení, některé se naopak v konkurenci neprosadily vůbec. Nyní ještě návrh musí potvrdit lednové plenární zasedání Evropského parlamentu a Rada.

Pro dopravní obslužnost Zlínského regionu má zásadní dopad podpora rychlostní silnice R49. „Trasa Hulín – Púchov totiž umožní napojení krajského města Zlína na síť rychlostních komunikací a současně zajistí kvalitní propojení se Slovenskem. Na výstavbu komunikace bude moci Ředitelství silnic a dálnic získat až 85 procent finančních prostředků z Evropské unie,“ vysvětlila poslankyně Olga Sehnalová, která tento projekt dlouhodobě podporuje.

O krok blíže evropským financím jsou například i vysokorychlostní železniční spojení z Prahy do Lovosic, které bude důležitou součástí významného dopravního koridoru na Drážďany, nebo studie na železniční spojení z Prahy do Lince.„Velice mě těší, že se podařilo získat podporu pro tyto české projekty. A to i navzdory přinejmenším rozpačité politice ministerstva dopravy. Česká ministerstva neměla během jednání jednotnou koncepci a sladěné priority. Europoslanci tak na závěr často zachraňovali to, co mělo být již dávno domluveno jinde,“ doplnila Sehnalová.

Mezi dalšími železničními projekty byla dále podpořena například modernizace napojení Ostravy na Wroclaw anebo začlenění Brna jako železničního uzlu do transevropské dopravní sítě. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x