Na buchlovském hradě bude živý betlém i domácí zabijačka

BUCHLOVICE - Státní hrad Buchlov ve spolupráci s HB Collegium připravilo na druhý svátek vánoční tradiční akci nazvanou Na Štěpána na Buchlově otevřená Brána. Zlin.cz to oznámila Dagamr Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži. 

Letos půjde o v pořadí pátý ročník akce a brána hradu se návštěvníkům otevře ve středu 26. prosince od 9.30 do 15 hodin.

„Hradní nádvoří budou krášlit vánoční stromky, které ozdobily děti z mateřských a základních škol, školních družin a domů dětí. Ve výstavních prostorách hradu si návštěvníci prohlédnou výstavu starých betlémů a zaposlouchají se do barokní hudby. Středověké koledy přednese hudební seskupení Magna Mysteria a malé divadelní představeni sehrají postavy z živého betléma. Představení živého betléma s klaněním tří králů se bude konat každou celou hodinu,“ podotkla Šnajdarová.

Na druhém hradním nádvoří budou moci lidé ochutnat pravou domácí zabijačku, čaj z buchlovské lípy, vánoční punč a grog. V hradní vinotéce se uskuteční slavnostní křest hradního vína s ochutnávkou. 

„Mimořádně bude letos na Štěpána pro veřejnost zpřístupněna část hradu zvaná hraběcí. Jde o budovu purkrabství, která se nachází nad průjezdem mezi prvním a druhým nádvořím. Vůbec poprvé v historii hradu budou návštěvníkům otevřeny pokoje, kde přebývali Berchtoldové při svých pobytech na Buchlově,“ dodala Šnajdarová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x