Zlínský kraj chce mládež na česko-slovenském pomezí vychovávat uměním

ZLÍN - Zlínské hejtmanství se rozhodlo zapojit do projektu, jehož cílem je mimo jiné učit mládež v česko-slovenském pohraničí rozumět výtvarnému umění. Zlin.cz to uvedla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Projekt by měl zároveň prohloubit stávající přátelské vztahy a spolupráci mezi galeriemi na Moravě a na Slovensku a získat přehled o současném výtvarném umění na obou stranách státní hranice. Projekt je zaměřený především na estetickou výchovu a vzdělávání žáků základních a středních škol. Zlínský kraj hodlá tuto myšlenku finančně podpořit částkou 85 tisíc korun, pokud žádost uspěje a kraj získá dotaci z evropského operačního programu přeshraniční spolupráce mezi Slovenskou a Českou republikou. Celkový rozpočet je vyčíslen na 564 tisíc korun.

„Roli realizátora projektu na sebe vezme Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. Jako partneři se budou dále podílet Galérie M. A. Bazovského v Trenčíně, Galerie výtvarného umění v Ostravě a Považská galéria umenia v Žilině. To znamená, že se do této iniciativy organizačně zapojí čtyři kraje: Zlínský, Trenčínský, Moravskoslezský a Žilinský,“ doplnila Dvorníková.

Ve Zlíně bude začátkem příštího roku otevřena nová expozice, která v dosud nebývalé šíři představí sbírku Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně obsahující především díla umění první poloviny 20. století. Baťovský Zlín navíc historicky sehrával významné postavení v kultuře obou národů, zvláště v době první Československé republiky. Představení zdrojů i současných trendů výtvarné kultury, která má přeshraniční přesah, má tedy právě ve Zlíně své opodstatnění.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x