Valašskomeziříčští ochránci přírody vydali novou knihu, která mapuje prameny a studánky na Valašsku

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Novou knihu, která představuje více než 70 nejzajímavějších pramenů a studánek Beskyd, Javorníků, Hostýnských a Vizovických vrchů i Podbeskydí, vydal v těchto dnech Radovan Stoklasa spolu s valašskomeziříčskými ochránci přírody. Zlin.cz to uvedla mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová

Knížka se jemnuje Prameny na Valašsku a v Podbeskydí a vznikla především díky intenzivnímu mapování studánek a pramenů na východní Moravě, kterému se posledních pět let věnují valašskomeziříčští ochránci přírody. Ti už sesbírali informace  o více než 800 drobných vodních zdrojích a více než 60 studánek zastřešili. 

„V knize jsme se snažili vybrat ze všech regionů nejznámější nebo nejzajímavější prameny či studánky. Přednostně jsme se zaměřili na ty, které pramení poblíž turistických a naučných tras, aby se zároveň mohly stát cílem pro výlet. Přáli bychom si, aby kniha posloužila také jako průvodce místy, která třeba ještě lidé neznají,“ poznamenal Radovan Stoklasa.

Lidé v knížce například najdou legendy o poutních pramenech Valašska, poznají záhadné léčivé účinky Laďova pramene ve Velkých Karlovicích, dozví se, proč zanikla oblíbená studánka Míru ve Štramberku, proč lidé většinou marně hledají studánku Jaščerka v Hostašovicích nebo u které studánky se setkávali zbojníci z Ondrášovy družiny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x