Valašské Meziříčí uvolní miliony korun na opravu zámku Žerotínů

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčská radnice se pustí do oprav jižního a části západního křídla zámku Žerotínů. Jak Zlin.cz oznámila mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová, z městské kasy půjde na rekonstrukci památky téměř 10 milionů korun. 

V zámku by mělo vzniknout Muzejní a galerijní centrum. Přibližně 25 milionů korun zaplatí radnice z evropských peněz, podíl města bude činit 9,5 milionu korun. „Málokteré město se může pochlubit hned dvěma zámky. Využití jižního křídla zámku Žerotínů je otázkou diskutovanou mnoho let. Je pro nás důležité a nanejvýš potřebné vrátit alespoň části zámku jeho původní krásu a historii,“ řekl místostarosta města Jiří Pernický (nez.).

Podle vedoucí valašskomeziříčského odboru školství, kultury a sportu Hany Skácalové by měly práce na rekonstrukci zámku začít v příštím roce. „Po provedených stavebních úpravách budou obnovené prostory vybaveny zámeckým inventářem, muzejními sbírkami i uměleckými díly a zpřístupněny veřejnosti. Nové muzejní a galerijní prostory se mají stát významnou turistickou atraktivitou, která umožní městu stát se přitažlivější turistickou destinací,“ dodal Pernický.

Oprava budovy zámku Žerotínů začala v roce 1996. V průběhu let bylo zrenovováno celé severní a část západního křídla, které nyní využívá Kulturní zařízení města. Z důvodu nedostatku finančních prostředků rekonstrukce nepokračovala. Prostory jižního a přilehlé části západního křídla jsou zakonzervovány. Zrekonstruování se dočkala štuková výzdoba sálu v jižním křídle a odkryty byly také nástropní malby. V současné době se pracuje na obnově zámecké kaple s dochovanou barokní výmalbou J. S. Sadlera.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x