Nový obchod s produkty od místních farmářů podpořil i zlínský hejtman

ZLÍN - Zprovoznění nového obchodu, který ve Zlíně nabízí produkty regionálních farmářů a výrobců potravin, podpořil symbolickou dotací z rozpočtu kraje i zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková Zlin.cz uvedla, že v obchodě lidé najdou domácí jogurty, čerstvé sýry z kravského i kozího mléka, kváskový chléb, pravá švestková povidla, včelí med i panenský slunečnicový olej. 

Prodejna Z dědiny nabízí výhradně potraviny vyrobené ze surovin vypěstovaných na moravském venkově. Zákazníci zde najdou především produkty, které byly oceněny v soutěžích Perla Zlínska nebo Regionální potravina Zlínského kraje. 

„Při nejrůznějších příležitostech se snažím klást lidem na srdce, aby dávali přednost těm potravinám, které mají původ přímo v našem kraji, protože jsou často mnohem kvalitnější než to, co se k nám dováží. Mají však mizivou šanci proniknout do obchodních řetězců, protože podmínky nastavené pro menší výrobce v supermarketech jsou vesměs prakticky likvidační. Věřím, že tuto prodejnu spotřebitelé uvítají a že bude motivací i pro místní zemědělce a farmáře,“ řekl Mišák.

Zlínský kraj již od roku 2006 podporuje místní zemědělce a výrobce potravin tím, že společně s Agrární komorou Zlínského kraje organizuje soutěž Perla Zlínska. Současně participuje s ministerstvem zemědělství na pořádání soutěže Regionální potravina Zlínského kraje. O jakosti výrobků rozhoduje odborná komise, která přísně zohledňuje nejen chuťové a kvalitativní vlastnosti potravin, ale také se zajímá o původ prvotních surovin. I ty musejí pocházet z regionu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x