Valašskokloboucký sborník informuje i o pravěkých lidech na Pulčínských skalách

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Valašskokloboucká Muzejní společnost spolu s Městským muzeem vydala v pořadí dvanácté Vlastivědné kapitoly z Valašskokloboucka. Jak Zlin.cz řekla mluvčí města Lenka Zvonková, čtenáři se mohou těšit na studii kamenných a litinových křížů i sondu do života pravěkých lidí na Pulčínských skalách. 

„Kapitoly otevíráme studií o 28 křížích, které ve valašskokloboucké farnosti mohou lidé potkat. V přehledném obrazovém katalogu se čtenáři dozví časové zařazení jejich vzniku, kdo se podílel na realizaci kříže nákladem, případně také o kamenické dílně, v níž byl artefakt vyroben. Nechybí ani evidence nápisů na jednotlivých křížích,“ podotkl autor studie Petr Odehnal. Křížům a božím mukám se pak věnuje i rubrika Na procházce po kotároch.

V rubrice Matriály se sešla bohatá skladba příspěvků. „Archeolog Ladislav Štěpánek nabízí pozoruhodnou sondu do života pravěkých lidí na Pulčínských skalách, přičemž se soustředí hlavně na mladší a pozdní dobu bronzovou,“ přiblížil Odehnal. Jana Volfová – Hovořáková zase píše v článku Boj o krávu o stížnosti Josefa Baroňů z Lužné hraběti Josefu Iléšházymu. Ten se cítí pobouřen, protože mu Lačnovjané ve sporu odvedli jeho krávu. Ve druhém příspěvku autorky se čtenář dozví více o začátcích luženských Vráblových pasek.

„Aleš Naňák v příspěvku o Josefu Valterovi přibližuje počátky lhotského folklorního souboru a další Valterovy národopisné aktivity. Prostor je dán také jeho zatčení v roce 1940 a okolnostem, které mu předcházely i následovaly,“ konstatoval Odehnal. Rubriku Literatura obohatily tři drobné nářeční vyprávky z pera Milady Tomaníkové z Pozděchova. Obrazová rubrika Galerie je věnována výtvarníku Vlastimilu Šikovi, který své dětství prožil na Valašskokloboucku a po celý další život se jím silně inspiroval.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x