VIDEO: Tříkrálovou sbírku zpestřila ve Zlíně tříkrálová zabíjačka

První víkend nového roku patří v celé republice Tříkrálové sbírce. Do ulic vesnic a měst se vydávají koledníci, aby pomohli vybrat peníze na charitativní projekty. Jen na Zlínsku se s kasičkami vydalo pro dary 279 trojic dětských koledníků zpravidla v doprovodu dospělých.

My tři králové jdeme k vám, zdraví, štěstí vinšujeme vám,“ takto se hlásí koledníci s kasičkami. V loňském roce vybrali po celé republice přes 75 milionů korun. Letos to může být ještě více. Například ve Zlíně na Mokré měli Kašpar, Melichar a Baltazar poněkud jinou tvář, než by se dalo čekat. Do bílého se totiž oblékly hned tři dívky.

V Provodově na Zlínsku zase dominovali kluci. „Máme tu hned čtyři trojice, úseky máme rozděleny,“ hlásili tři králové, když do kasičky putovaly dvě stokoruny. „A přejeme vám také hodně štěstí,“ loučili se. Stejné trojice byly k vidění prakticky všude, jejich zpěv se nesl Březolupy stejně jako Bílovicemi na Uherskohradišťsku, koledníci byli aktivní i na Vsetínsku.

Ve Zlíně na Jižních Svazích měla první lednová sobota i jednu specialitu. Voněly tu dobroty z tříkrálové zabíjačky, u tamního kostela byla skvostná nálada v nezvykle teplém počasí kraje ledna přímo cítit. A to díky padlému čuníkovi přímo doslova.

Podívejte se na naše videa

allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“>