Obyvatelé Uherského Hradiště mohou nominovat kandidáty na Cenu Vladimíra Boučka

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Obyvatelé Uherského Hradiště mohou nominovat kandidáta na Cenu Vladimíra Boučka. Zlin.cz to sdělila Libuše Hradilová z odboru architektury, plánování a rozvoje. 

Město uděluje cenu osobnostem, které se zasluhují o zachování lidových tradic a řemesel v regionu.

„Od roku 2005 jsme udělili již 11 cen aktivním řemeslníkům a čtyři čestná uznání lidem, kteří se nezabývali přímo výrobou, ale podíleli se na rozvoji lidové výroby nepřímo, například návrhářstvím či výchovou mladé generace řemeslníků,“ podotkla Hradilová.

Nejnovějšími nositeli Ceny Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby jsou od roku 2012 Marta Šuranská, která tvoří vyšívání ke krojům, a paní Božena Habartová, krojová krejčová. Čestné uznání si loni odnesl František Daňhel, který se své košíkářské práce už vzdal, ale stojí za ním celá řada dalších řemeslníků, kterým předal své znalosti a zkušenosti v oboru uměleckého zpracování pletiv.

„Navrhovat kandidáty mohou nejen odborníci, ale i laická veřejnost. Cenu uděluje město jednou ročně na návrh odborné komise. Návrhy všech dalších kandidátů přecházejí do nadcházejícího ročníku. Výzva je trvalá, občané mohou podávat návrhy stále, budou zařazeny k vyhodnocení vždy při nejbližším termínu, tedy během měsíce února každého roku,“ dodala Hradilová s tím, že slavnostní předání ceny se uskuteční tradičně v rámci Svatojánského jarmarku v červnu.