Valašské Klobouky budou hospodařit se schodkovým rozpočtem

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Město Valašské Klobouky vstoupilo do roku 2013 se schodkovým rozpočtem, který počítá s příjmy 92,8 milionu korun a výdaji 120,9 milionu korun. Zlin.cz to sdělila mluvčí města Lenka Zvonková

„Plánovaný schodek hospodaření ve výši 28 milionů korun vznikne především financováním několika velkých investičních projektů, na jejichž realizaci město získalo také dotační podporu. Schodek bude kryt z přebytků hospodaření minulých let a rovněž krátkodobým bankovním úvěrem, který budeme potřebovat k vyrovnání časového nesouladu mezi financováním investic a přijetím dotací na investice,“ řekl starosta města Valašské Klobouky Dalibor Maniš (nez.).

Valašskokloboucká radnice plánuje v letošním roce investice ve výši 38,2 milionu korun. „Díky dotacím se mu po vyúčtování jednotlivých projektů v průběhu letošního roku a začátkem roku 2014 vrátí zpět zhruba 19,6 milionu,“ doplnila vedoucí finančního odboru Ema Vašíčková.

K nejnáročnějším investičním akcím bude patřit zateplení a výměna oken na základní škole za 16 milionů korun. Zateplení, nová okna a změna systému vytápění na domě dětí a mládeže pak vyjdou na 8,7 milionu korun. Do zateplení a výměny oken severního přístavku polikliniky bude město investovat 2,9 milionu. „Tyto plánované investice budou spolufinancovány z Operačního programu Životní prostředí. Z téhož programu bude ve větší míře financována výstavba sběrného dvora a jeho vybavení v celkové hodnotě přes čtyři miliony korun,“ dodala Vašíčková.

Do oblasti školství město poukáže celkem 23,1 milionu korun, z nichž podstatnou část tvoří výdaje na opravy základní školy. Oblast dopravy si vyžádá 10,5 milionu a zdravotnictví 2,9 milionu korun. „Do kultury poputuje 8,2 milionu korun, přičemž téměř sedm milionů tvoří příspěvek na provoz Kulturního a vzdělávacího střediska Valašské Klobouky, které zajišťuje chod kulturního domu, městského informačního centra, kina, městské knihovny, městského muzea i Besedy ve Smolině,“ uzavřela Vašíčková.

Tělovýchovná činnost a rekreace budou podpořeny 11,6 miliony korun a tato částka se rozdělí mezi dům dětí a mládeže, kde je zahrnuta i jeho plánovaná rekonstrukce, dále saunu, koupaliště a údržbu sportovišť. Na záležitosti bydlení, komunální služby a územní rozvoj bude vynaloženo 9,2 milionu korun. Do ochrany životního prostředí půjde 7,7 milionu, z nichž většina je určena na nakládání s odpady. Vodní hospodářství bude financováno 620 tisíci korun. Bezpečnost státu a právní ochrana si vyžádá 4,3 milionu korun a fungování místní samosprávy 35 milionů korun. Sociální věci a politiku zaměstnanosti město podpoří částkou 578 tisíc korun.