Akrobati ze Slovácka: definitivní konec Vánoc

Sníh a mráz štípou do tváří, ale na to nehledí. Rychle na výsuvnou plošinu a jedeme nahoru. Do výšky dvaceti metrů. Na závratě nemohou trpět. V Uherském Hradišti odzdobují pět vánočních stromů, v Kunovicích další dva, práci podobného druhu mají "zimní akrobati" třeba také v Kostelanech či Kněžpoli.

Před svátky svátků ovinuli vzrostlé jehličnany desítkami drátů se svíčkami, teď je čeká jiná šichta, v mrazu a sněhu zase všechno důkladně sbalit.

Ještě zdaleka nekončíme, jeden strom nám zabere určitě dvě hodiny, žádná pohodička to tedy není, v kanceláři by bylo líp, ale my děláme tohle,“ říká Jiří Hejda z uherskohradišťského HRATESu.

Na řadu teprve přijdou velké ozdobné svítící vločky na sloupech. „Jenom tady v centru města je jich kolem stovky, nějaký den to ještě zabere, samozřejmě, že na počasí hledět nemůžeme.“ Vánoce tak skončí definitivně, až řeknou tihle muži: hotovo.

Ve voze mají teplý čaj, alkohol nepřichází v úvahu. „To víte, že se užije i nevšedních věcí, na jedné vesnici jsme instalovali na strom stroboskopické žárovky, které vytvářejí zajímavý efekt, rozsvěcují se a zhasínají v pravidelném intervalu, lidé si stěžovali, že je na stromě zkrat,“ usmívá se v mrazivém počasí, když spouští své dva kolegy z dvacetimetrové výšky.