Sociální služby ve Zlínském kraji se opět ocitají v nejistotě

ZLÍN - Sociální služby ve Zlínském kraji se opět s novým rokem ocitají v existenční nejistotě. Jak Zlin.cz informovala mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková, schválené státní dotace jsou ještě nižší než loni.

„Odmítli jsme krátit částky pro jednotlivé poskytovatele služeb na hodnotu dotací stanovenou Zlínskému kraji ministerstvem práce a sociálních věcí. Do Prahy jsme poslali takové návrhy výše dotací, které považujeme pro fungování služeb za nezbytné,“ uvedla krajská radní pro oblast sociálních věcí Taťána Nersesjan (ČSSD). V součtu za celý Zlínský kraj je v letošním roce zapotřebí 568 milionů korun. Ministerstvo má ale pro sociální služby ve Zlínském kraji vyhrazenou pouze částku 414 milionů korun.

„Vzhledem k tomu, že chceme předejít loňským problémům, kdy ministerstvo bez dostatečné znalosti situace přidělilo dotace nerovnoměrně a často zmatečně (některé služby nedostaly ani korunu, ale zaniklá služba dotaci získala), byli jsme připraveni konzultovat s ministerstvem jejich návrhy. Už teď je ale zřejmé, že objem dotací je naprosto nedostatečný, takže náš hlavní úkol je jednat s ministerstvem o dalším dofinancování provozu sociálních služeb v průběhu tohoto roku,“ dodala radní s tím, že zároveň budou probíhat jednání s městy a obcemi, aby i samosprávy přidělovaly dotace ze svých rozpočtů se znalostí věci. Také Zlínský kraj má v rozpočtu připravenu částku na podporu poskytovatelů sociálních služeb.

Snižování dotací mimo jiné přinese zvyšování úhrad od klientů, snižování kvality poskytovaných služeb, případně jejich kapacit, nízké mzdy či omezení oprav a nákupů. „Špatně nastavený systém financování každoročně zbytečně odčerpá poskytovatelům sociálních služeb, úředníkům, politikům i samotným klientům spoustu času a energie, které by bylo možné při nastavení efektivního financování využít daleko užitečněji,“ uzavřela radní Nersesjan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x