Na Modré Klause nesundali. Za dva měsíce naopak získá čestné místo v originální galerii

Na řadě míst na obecních úřadech a leckde i ve školách na důkaz nesouhlasu s prezidentskou amnestií překotně sundávali portréty prezidenta Václava Klause. Na Modré, v tamní Myslivecké hospodě, jeho podobiznu mezi devíti dalšími hlavami našeho státu také nenajdete. Důvod je ovšem poněkud jiný.

Majitel zdejší originální hospůdky a penzionu Ivo Hána to vysvětluje. „Na stěně máme podobizny devíti předešlých, bývalých prezidentů od Masaryka až po Havla. Václav Klaus ale neupadl v nemilost, zatím chybí pouze proto, že je ještě stále ve funkci, až skončí, tedy 7. března, hned ho instalujeme,“ vysvětluje stávající složení originální galerie Hána. A už se rozhlíží, kde podobiznu sežene. „Snad to bude jako v ostatních případech, vždy jsem ho získal z takzvaně oficiálních míst, tedy z úřadů.“

Hána jako milovník historie připomíná, že nejtěžší bylo získat prezidenta Emila Háchu. „To byl prezident protektorátní a byl vlastně vždycky oficiálně v nemilosti, tak jsem jej musel ofotit z knihy a nechat zarámovat,“ připomíná jednu zajímavost devítičlenné řady prezidentů.

Na Klause mám právě poslední místo v ucelené řadě, bude vedle jiného Václava, tedy Havla, no a pak načneme novou kolekci, v další řadě. Ale kdo ji načne, to zatím netuším, uvidíme, kdo se stane prvním přímo lidmi zvoleným prezidentem,“ říká majitel prezidentské sestavy, která už má za sebou více než 94 let vládnutí v zemích s různými názvy i režimy. Mimochodem třeba Masaryk byl v úřadě 17 let, Husák 14, Havel 13.