Nemocnice na Valašsku vyhlásily zákaz návštěv

VSETÍN - Nemocnice ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí vyhlásily od soboty zákaz návštěv. Serveru Zlin.cz to oznámily mluvčí obou nemocnic.

V obou případech platí zákaz návštěv kvůli rostoucímu počtu respiračních onemocnění. Zákaz bude platit až do odvolání a platit bude pro všechna lůžková oddělení.

Podle nejnovějších údajů hygieniků z pátku 11. ledna je celková nemocnost akutními respiračními onemocněními v okrese Vsetín 1 087 lidí na 100 tisíc obyvatel. „Nicméně celkový nárůst oproti minulému týdnu je o 84 procent,což znamená, že v okrese Vsetín došlo k výraznému zvýšení onemocnění akutními respiračními nákazami,“ uvedla ve zprávě vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Jana Hošková. Dle věkových skupin došlo k nárůstu ve všech skupinách: 0 – 5 let o 75 procent, 6 – 14 let o 98 procent, 15 – 24 let o 78 procent, 25 – 59 let o 85 procent, a nad 60 let o 84 procent.

„Přestože jsme nedosáhli pomyslné hodnoty nemocnosti 1 500 lidí na 100 tisíc obyvatel, na základě dynamiky vývoje a prvních záchytů chřipky od pacientů můžeme říct, že jsme na začátku epidemie. Pro to svědčí i vzestup nemocnosti na chřipková onemocnění, který je téměř 1 300 procent. Zároveň v celém Zlínském kraji je nemocnost na hodnotách 1 479 na 100 tisíc obyvatel, což je hodnota ukazující epidemický výskyt onemocnění,“ konstatovala Hošková.

Vsetínská nemocnice dále upozorňuje praktické lékaře v terénu, že oddělení lékařské mikrobiologie provádí rychlé imunochromatografické vyšetření, díky kterému je možné do půlhodiny po dodání vzorek otestovat na všechny současné subtypy chřipky, které se aktuálně v ČR vyskytují, včetně prasečí chřipky.

Zákaz návštěv platí od soboty také pro nemocnici ve Valašském Meziříčí. „Chceme zabránit šíření onemocnění mezi pacienty a návštěvami. Věříme, že v krátké době bude kontakt pacientů a jejich příbuzných opět možný v neomezeném rozsahu,“ dodala mluvčí valašskomeziříčské nemocnice Hana Szozkowská.

V sobotu začne zákaz vstupu na všechna oddělení platit také v uherskohradišťské nemocnici.

Návštěvy nesmějí za svými blízkými ani v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, a to od pátku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x