Bitva o prezidenta za dva týdny: Zeman versus Schwarzenberg

První kolo prezidentských voleb je v cíli. Do druhého postoupili političtí veteráni, Miloši Zemanovi je 68 let, Karlu Schwarzenbergovi 75.

Oba ve vyrovnaném souboji, v němž měl od začátku navrch Zeman, a jeho hlavní protivník neustále dotahoval, jasně zdolali ostatní konkurenci. Zeman nakonec získal po sečtení všech hlasů přes 24 procenta, Schwarzenberg za ním zaostal o necelý procentní bod.

Hlavním poraženým je stoprocentně Jan Fischer, analytici ho dlouho favorizovali, nakonec ale propadl na třetí místo s výrazným odstupem za oběma úspěšnými a těsným náskokem před čtvrtým Jiřím Dienstbierem. Víceméně propadly všechny ženy, osobním zklamáním ji mizivý zisk kandidáta ODS Přemysla Sobotky.

Zajímavý je pohled na výsledky z volebních místností Zlínského kraje. Tady přišlo hlasovat přes 62 procenta oprávněných voličů. Zatímco celostátní souboj dvou lídrů byl mimořádně těsný, na východě Moravy uspěl jasně Miloš Zeman. Získal více než 26 procent hlasů, Schwarzenberg něco přes 18.

Nejvýraznější procentní rozdíl mezi oběma byl na Kroměřížsku, 13 procent, nejtěsnější na Zlínsku, procenta 4. Ve městě Zlíně by ale Schwarzenberg Zemana jasně pokořil o téměř pět procentních bodů. V Uherském Hradišti vyhrál o pět desetin Zeman, týž muž o šest procent v Kroměříži, ve Vsetíně rovněž pět procent ve prospěch čestného předsedy Strany práv občanů Zemanovců.

A ještě mírná hříčka. Jak dopadly prezidentské volby v nejmenší obci kraje, Hostějově na Uherskohradišťsku? Tady by bylo všechno naruby. Do druhého kola by se suverenně dostala Zuzana Roithová s 35 procentním ziskem, soupeřem by jí za dva týdny byl Jiří Dientsbier s 23 procenty. V Hostějově přišlo k urně 90 procent voličů. Což je ovšem pouhých 26 lidí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x