Voda ve zlínských pramenech je nadále pitná

ZLÍN - Voda ve dvou nejvyužívanějších pramenech ve Zlíně – u točny MHD v Přílukách a Svatá voda v Malenovicích – vykazovala v loňském roce trvale příznivé hodnoty a je tak vhodná k pití. Jak serveru Zlin.cz sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák, vyplynulo to z výsledků provedených rozborů.

Ve sledovaných ukazatelích oba prameny splnily požadavky na pitnou vodu dle vyhlášky. Užívat vodu z obou pramenů je však možné pouze na vlastní zodpovědnost. Jde totiž o nezajištěné zdroje a nelze tedy zaručit, že voda z těchto pramenů nebude náhodně znečištěna a tím neztratí – třeba jen na přechodnou dobu – svoji kvalitu. „V loňském roce se tak stalo u pramene Svatá voda, kde rozbor provedený v druhé polovině listopadu prokázal drobné mikrobiální znečištění,“ upozornila Vladimíra Pavlovová, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu.

Kvalita vody v pramenech u točny MHD v Přílukách a Svaté vodě v Malenovicích  je monitorována již mnoho let. V 90. letech minulého století prováděla rozbory spíše jen namátkově tehdejší Okresní hygienická stanice, od roku 2003 provádí rozbory pravidelně čtyřikrát ročně na základě objednávky města Zlína Zdravotní ústav, dříve se sídlem ve Zlíně, v současné době se sídlem v Ostravě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x