Zlínský kraj přispěl na pět předprojektových příprav regenereace brownfields

ZLÍN - Celkem pět projektů spočívajících v předprojektové přípravě regenerace brownfields bylo úspěšně uskutečněno na základě dotace Zlínského kraje. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Celková čerpaná výše dotací činila 1,844 milionu korun.

Jako brownfields jsou označovány staré nevyužívané plochy a objekty po průmyslové či zemědělské činnosti, které ztratily svou původní funkci a často ekologicky, ekonomicky nebo sociálně zatěžují své okolí. Brownfields však obecně disponují potenciálem stát se atraktivní lokalitou či dominantou vzhledem ke své poloze v blízkosti center měst a díky napojení na hlavní komunikační tepny. Díky jejich regeneraci lze zvýšit celkovou kvalitu a estetickou hodnotu měst a obcí. Z ekonomického hlediska mohou být zajímavou nabídkou pro investory, což může vést ke vzniku nových pracovních příležitostí a ke zlepšení sociálního a ekonomického prostředí v dané oblasti.

Dotaci na předprojektovou přípravu získalo pět projektů. Částkou 500 tisíc korun podpořil kraj komplexní revitalizaci pivovaru v Brumově pro rekreační, ubytovací a kulturní využití. Využití bývalého kravína jako nového centra v obci Kateřinice podpořilo hejtmanství částkou 382 tisíc korun. „Na projekt revitalizace zdevastovaného areálu Zemědělského družstva Buchlovice jsme vyčlenili 456 tisíc korun, na regeneraci plochy bývalé zámecké zahrady Pačlavice 153 tisíc korun a na revitalizaci objektu bývalé výrobny na moderní pilařskou výrobu v Kudlovicích pak 353 tisíc korun,“ doplnila Dvorníková.

Předprojektovou přípravou se v případě brownfields rozumí zpracování předprojektové dokumentace, tedy například studie využitelnosti území ve variantním řešení, koncepce napojení na dopravní a technickou infrastrukturu, architektonické a objemové studie plánovaného záměru nebo studie proveditelnosti. Zpracování předprojektové dokumentace významně napomáhá vlastníkům brownfields při získávání dotací na samotnou realizaci projektu.

O podporu předprojektové přípravy si v rámci podprogramu mohly zažádat jak obce, tak i fyzické a právnické osoby, které jsou vlastníky, či dlouhodobými nájemci lokality brownfields ve Zlínském kraji o velikosti nejméně 0,5 hektaru, nezatížené zástavním právem. Této možnosti využilo celkem šest žadatelů, přičemž všichni byli podpořeni. Jeden z projektů se nakonec neuskutečnil a nečerpaná dotace tak byla převedena do rezervy Programového fondu Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x