Mladí začínající včelaři budou moci kraj požádat o dotaci

ZLÍN - Zlínský kraj se rozhodl opět podpořit začínající včelaře, a to celkovou dotací půl milionu korun. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Krajští radní zároveň upřesnili podmínky pro poskytnutí účelových neinvestičních dotací na pořízení základního vybavení pro začínající včelaře.

„Základním vybavením se rozumí povinný nákup minimálně tří kusů nástavkových úlů s oddělitelným varroa dnem a doporučené vybavení v podobě tří rojů včelstev, ochranné kombinézy, ochranné kukly nebo závoje, jednoho páru ochranných rukavic, čtyř kilogramů voskových mezistěn, kuřáku včelařského, rojáčku, rozpěráku, včelařského drátku a rámkových přířezů,“ upřesnila Dvorníková.

Kraj hodlá v poskytování dotací pro nové včelaře pokračovat i v letošním roce. „Je nutné zachovat dostatečnou opylovací službu na území celého Zlínského kraje, aby bylo území vybaveno kvalitními nástavkovými úly a včelstvy a aby docházelo k postupnému omlazování členské základny Českého svazu včelařů,“ konstatovala Dvorníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x