Zimní údržbu ve Vsetíně čekají změny

VSETÍN - Zimní údržbu komunikací ve Vsetíně čekají změny, ukázalo se totiž, že Technické služby Vsetín dosud zajišťovaly úklid i mimo stanovené lokality. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

Po instalaci navigačního systému GPS do vozidel externích dodavatelů zimní údržby se totiž zjistilo, že pracovníci mnohdy udržovali i komunikace, které v plánu zimní údržby nejsou, a město jim za to platilo. Jednalo se především o okrajové části města.

Před začátkem této zimy byly do vozidel externích spolupracovníků, kteří provádějí zimní údržbu pro město, instalovány monitorovací systémy GPS, díky nimž mají pracovníci technických služeb možnost sledovat trasy, které vozidla udržují. Krátce na to radnice začala dostávat dopisy občanů a stížnosti, že nejsou udržovány některé úseky komunikací především v okrajových částech města.

Při kontrole mapových podkladů a pasportu komunikací pro zimní údržbu město zjistilo, že je vše v pořádku a tyto úseky opravdu nemají být v zimním období udržovány nebo přicházejí na řadu až mezi posledními. „Tím, že v minulých letech vykazovali externí pracovníci městu pouze motohodiny, po které byla zimní údržba prováděna, nedalo se přesně zjistit, kde ten který traktorista s pluhem vlastně jezdí. Toto jsme zavedením GPS odstranili a pracovníci udržují pouze úseky, které mají. V minulosti totiž mnohdy prováděli údržbu i na místech, která v pasportu nebyla. Občané si na to za ta léta zvykli a nyní si stěžují,“ vysvětlil místostarosta Stanislav Pavelec (TOP 09).

Pracovníky města a technických služeb nyní čeká úkol situaci zmonitorovat a navrhnout řešení. Jedná se často o komunikace vedoucí k jednotlivým domům na samotách. „Město nyní čeká rozhodnutí, zda některé z dotčených komunikací do pasportu zařadí a budou tak opět upravovány, nyní už legálně v rámci plánu zimní údržby, nebo zůstanou bez údržby. V případě soukromých komunikací budeme jednat s jejich vlastníky o podmínkách, za kterých by bylo možné je udržovat,“ upřesnil Pavelec.

Změny se budou technické služby snažit realizovat co nejdříve, částečně ještě v průběhu letošní zimy. Od té příští už bude pasport zcela aktualizován. Změn se může dočkat i systém údržby v samotném městě, kde některé úseky komunikací a chodníků z plánu údržby vypadnou a jiné do něj budou zařazeny, a to podle toho, jak jsou tyto trasy využívány.

„Předpokládám však, že změn bude minimum. Zároveň vyzýváme občany ke spolupráci. Mohou nám podávat návrhy, jak zimní údržbu zlepšit. Obracet se mohou přímo na mě nebo ředitele technických služeb Lubomíra Střelce,“ dodal Pavelec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x