Kostel Svatého Ducha ve Starém Městě: finiš na dohled

Tu stavbu nemůžete přehlédnout. Stejně tak si nemůžete nevšimnout, jak se za posledních pár měsíců "cosi změnilo." Řeč je o stavbě kostela Svatého Ducha ve Starém Městě. Předmětu sporů i vášnivých diskusí, slováckém "Temelínu" i "stavbě tisíciletí." Neochvějní příznivci dlouholeté výstavby kostela i odpůrci dle nich zbytečné okázalosti teď ale berou na vědomí jednu důležitou věc.

Podle zdejšího správce farnosti Miroslava Suchomela i starosty Josefa Bazaly se rychle blíží doba, kdy se dočkají farníci i lidé, kteří se sem budou chtít vydat třeba jen tak na prohlídku kraje z horních pater, tedy vyhlídkové věže kostela.

Kostel rozhodně neměl na růžích ustláno a nebýt buldočí vytrvalosti několika nadšenců, pomoci města i sbírek mezi věřícími, možná by líbezný kraj pod Buchlovem navždy hyzdilo zakonzervované torzo.
O tom, že se věřící ve Starém Městě za svůj kostel skutečně perou, svědčí i fakt, že se jen při loňských dvou sbírkách vybralo v květnu a v říjnu téměř identických 361 a 362 tisíce korun.

Rozhodující ale zřejmě je 15 milionová půjčka, za kterou staroměstské farnosti ručí Arcibiskupství olomoucké, práce tak mohou jet rychleji teď třeba přibyl skleněný skelet. Hotovo by stavbaři měli ohlásit někdy zjara příštího roku, první „oficiální“ bohoslužby by se mohly konat v polovině roku 2014.

Je ale zajímavé, že kostel nezůstane osamocený. „Rádi bychom tu v podobném termínu zpřístupnili i Návštěvnické centrum a zrekonstruovaný Jezuitský sklep se zázemím, vznikl by tak prostor, kde bychom mohli pořádat koncerty, nejrůznější setkání a slavnostní akce,“ vyjmenovává starosta Bazala.