Valašskokloboucké neziskovky se podělí o více než 1,3 milionu korun

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Valašskokloboucká radnice rozdělí letos mezi neziskovky ve městě více než 1,3 milionu korun. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Z celkové sumy tvoří 190,5 tisíce korun plošná podpora neziskových organizací a 221,5 tisíce korun poputuje v podobě grantů na jejich konkrétní projekty. Částkou 115 tisíc korun budou podpořeny tradiční akce ve městě, sportovní oddíly dostanou celkem 523 tisíc a na podporu nájmu kulturního domu pro zkoušky a vystoupení je připraveno 176 tisíc korun. Rada města pak bude disponovat 100 tisíci na rychlé granty. Peníze mohou radní uvolnit kdykoliv během roku a peníze mají pomoci zajistit menší akci, událost, kulturní setkání a podobně.

O prostředky z grantového řízení celkem požádalo 20 sdružení, osm sportovních oddílů a pořadatelské týmy tří největších kulturně společenských akcí ve městě. „Obohacením jsou letos tři nová sdružení, která se do programu přihlásila. Jedná se o občanské sdružení Jižní Valašsko, které se zabývá udržováním tradic a vznikem skanzenu na Trhovisku, Sdružení přátel houslí, které se věnuje propagaci a podpoře houslové hry, a konečně Základní organizace Českého svazu chovatelů, která sdružuje chovatele drobného zvířectva,“ uvedl místostarosta a člen grantové komise Martin Janík (Kandidátka mladých).

Částka 221,5 tisíce korun bude rozdělena mezi 19 projektů s kulturní, společenskou, vzdělávací, environmentální a jinou tématikou. Tři největší tradiční akce tvořící pilíře klobouckého kulturního kalendáře -Valašský mikulášský jarmek a Valašské kumštování si odnesou příspěvek 50 tisíc, Běh naděje pak 15 tisíc korun.