Na Vsetínsku stoupla nehodovost o více než 45 procent

VSETÍN - Na Vsetínsku se v loňském roce stalo 676 dopravních nehod, což ve srovnání s rokem 2011 činí nárůst o 45,3 procenta. Serveru Zlin.cz to uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Podle Javorkové mohlo velký nárůst nehod ovlivnit i to, že jsou nově do statistik dopravních nehod zařazeny srážky se zvěří a rovněž dopravní nehody s neznámým pachatelem, kdy viník nehody z místa ujel. Srážek se zvěří se loni stalo na Vsetínsku 53 a nehod s ujetím 129.

Během loňského roku zemřelo v regionu při nehodách pět lidí, v roce 2011 to byl dvojnásobek. „Loňský počet úmrtí při nehodách je nejnižší za posledních minimálně 41 let, kdy je statistika následků dopravních nehod na Vsetínsku vedena. Nejvíce smrtelných dopravních nehod bylo v roce 1998, a to 30. Na druhou stranu se loni zvýšil počet těžce zraněných o 13,3 procenta na 40 lidí a lehce zraněných bylo 300, což představuje nárůst o 42,8 procenta,“ konstatovala Javorková. Zvýšila se rovněž hmotná škoda způsobená při nehodách, a to o 86 procent na 33,540 milionu korun.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patřil způsob jízdy, nedání přednosti v jízdě, rychlost a předjíždění.

Na přechodech pro chodce se loni stalo 16 dopravních nehod. Při těchto nehodách bylo pět lidí těžce zraněno a 12 lehce. Celkově se na Vsetínsku stalo 46 dopravních nehod s chodci, při kterých bylo 11 zraněno těžce a 37 lehce. „Za loňský rok evidujeme také 66 dopravních nehod s účastí cyklistů, při kterých došlo k těžkému zranění tří cyklistů a lehkému 61 cyklistů,“ doplnila Javorková.

Ze statistik také vyplynulo, že v loňském roce přibylo nehod pod vlivem alkoholu, a to ze 74 na 87. V 59 případech byli viníky nehod opilí řidiči motorových vozidel, ve 26 případech cyklisté a ve dvou případech chodci. „Alarmující je množství alkoholu u viníků nehod. Celkem 59 řidičů z celkového počtu nadýchalo hodnoty od 1,5 promile a více,“ poznamenala Javorková.

Nejčasteji se na Vsetínsku bouralo v pátek a nejméně v neděli.

Mezi pěticí lidí, kteří loni při nehodách na silnicích Vsetínska zemřeli, byl třiaosmdesátiletý muž z Francovy Lhoty, který zahynul u Horní Lidče při havárii se čtyřkolkou. Na cestě mezi obcemi Janová a Hovězí zemřel devětačtyřicetiletý motocyklista z Nového Hrozenkova. Nehodu zavinil dvacetiletý řidič ve Škodě Octavii, který se snažil motocyklistu předjet a při manévru zachytil o motorkáře. Mladý řidič v oktávce řídil opilý.

„O život přišla také devatenáctiletá řidička, která mezi obcemi Malá Lhota a Podlesí narazila se Škodou Octavií do stromu. Šedesátiletý cyklista zase ve Vsetíně nepřežil střet s osobním vozidlem značky Citroen, který řídila osmnáctiletá dívka. Poslední obětí se stal čtyřicetiletý řidič motocyklu Yamaha, který mezi obcemi Prostřední a Dolní Bečva nepřežil srážku s autobusem. Motocyklista dostal na mokré vozovce smyk, vjel do protisměru a skončil pod autobusem,“ dodala Javorková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x