Zlínská radnice eviduje neobvyklý zájem o voličské průkazy pro druhé kolo prezidentských voleb

ZLÍN - Nezvykle vysoký zájem o voličské průkazy pro druhé kolo prezidentských voleb eviduje zlínská radnice. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Pro první kolo volby požádalo o vydání voličského průkazu 425 občanů města Zlína. Pro druhé kolo volby Magistrát města Zlína vydal do středy 16. ledna již 552 voličských průkazů.

Pokud se bude volič v době hlasování druhého kola volby prezidenta republiky nacházet mimo místo svého trvalého pobytu, může hlasovat i v jiném volebním okrsku, než do kterého podle místa svého trvalého pobytu patří, za předpokladu, že bude mít voličský průkaz.

O voličský průkaz pro druhé kolo volby prezidenta republiky lze požádat ještě nyní, a to v listinné podobě opatřené úředně ověřeným podpisem voliče, nebo v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem nebo zaslané prostřednictvím datové schránky. Žádost v listinné nebo elektronické podobě musí být doručena nejpozději 18. ledna, a to obecnímu úřadu v místě trvalého pobytu voliče, u kterého je volič veden ve stálém seznamu voličů, nebo zastupitelskému úřadu, u kterého je volič na základě své žádosti veden ve zvláštním seznamu voličů.

V žádosti je třeba uvést jméno, příjmení, datum narození, adresu místa trvalého pobytu a způsob doručení voličského průkazu. Požaduje-li volič jeho zaslání, i adresu, na kterou má být voličský průkaz zaslán. Osobně lze žádost doručit nejpozději do 16 hodin dne 23. ledna, a to na obecní úřad v místě trvalého pobytu voliče, nebo na zastupitelský úřad, u kterého je volič na základě své žádosti veden ve zvláštním seznamu voličů. „V tomto případě není písemná žádost vyžadována, neboť úřad, který je oprávněn voličský průkaz vydat, o žádosti voliče po prokázání jeho totožnosti učiní úřední záznam, ve kterém veškeré potřebné údaje uvede,“ dodal vedoucí správního oddělení Karel Švehlík.

Ve městě Zlín se žádost o vydání voličského průkazu vyřizuje na pracovišti v Prštném v ulici L.Váchy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x