Ve Vsetíně se nejčastěji rodili Jakubové a Elišky, na svět ale přišel i Bonifác či Violeta

VSETÍN - Ve Vsetíně přišlo v uplynulém roce na svět 670 dětí a nejčastějším chlapeckým jménem byl Jakub a dívčím Eliška. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

Ze všech narozených dětí bylo devět dvojčat. Jména Eliška a Jakub byla nejčastější i v roce 2011. Jakubů se narodilo loni 21 a Elišek 17.

„Rodiče pro své děti v loňském roce vybírali většinou jména, která se v pořadí oblíbenosti pohybují v posledních letech na špici. Mezi děvčátky byla nejoblíbenější Eliška (17) následovaná Sofií (13) a dále pak Lucií a Annou (10) či Kristýnou, Karolínou a Julií (9). Nejčastějším jménem, které matrikářky psaly do rodného listu chlapcům, byl loni Jakub (24). Martinů se narodilo 16, Janů 15 a Matějů 14,“ doplnila Čadová.

Řada rodičů podle matrikářek volí i tradiční staročeská jména. Jsou jimi například u děvčat Julie (9), Anna (10), Marie (3), Rozina (1) a Rozálie (4). Mezi chlapci to byla jména Josef (3), Antonín (5), František (4), Jaroslav (5), Karel (1) a Jindřich (2).

Ve statistice matriky však nechybí za loňský rok ani jména netradiční či exotická. „V rodných listech se tak objevila například Taylor, Violeta, Vivien, Glorie, Rebeca, Sonia, Amy a u chlapců Jeroným, Hugo, Joschua, Merlin, Jeremiáš, Bonifác, Bernard, Florián, Stephen a Hubert,“ konstatovala Čadová.

Rodiče také využili možnosti dvou křestních jmen, u děvčat v devíti případech a u chlapců v šesti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x