Zlínský kraj se bude na veletrhu prezentovat kulturními a církevními památkami

ZLÍN - V Brně startuje ve čtvrtek veletrh Regiontour a Zlínský kraj se na něm bude prezentovat kulturními a církevními památkami. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

„Volba motta expozice není náhodná – Česká republika v tomto roce oslaví celoevropské výročí 1150 let příchodu slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Moravu. Centrem oslav, jejichž hlavní událostí bude na počátku července celonárodní pouť, se stane evropsky významné poutní místo Velehrad. V regionu je však i řada dalších atraktivních míst spojených s cyrilometodějskou úctou a tradicí, například bájná hora Radhošť,“ konstatovala Dvorníková.

Tématu duchovního a kulturního odkazu je věnována také publikace, kterou společně připravily čtyři moravské kraje – Olomoucký, Jihomoravský, Moravskoslezský a Zlínský. Zahrnuje přes 100 nejvýznamnějších sakrálních památek, poutních míst i poutních cest.

Zlínský kraj se bude na veletrhu prezentovat v expozici připravené Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy. Pod značkou Východní Moravy se představí čtyři oblasti turistického regionu Východní Morava – Kroměřížsko, Slovácko, Valašsko a Zlínsko s Luhačovickem.

Chybět nebude ani doprovodný program. „Návštěvníci se mohou těšit na galerii slováckých vín, nabídku pivovarů z Rožnova a Uherského Brodu či pálenky od Jelínka z Vizovic. K vidění budou typická řemesla, například výroba keramiky na kruhu a kraslic, zdobení perníčků nebo práce dráteníka,“ řekla Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Veletrh potrvá na brněnském výstavišti do 20. ledna 2013.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x