Napajedelský hřebčín přivítal své první letošní hříbě

NAPAJEDLA - V napajedelském hřebčíně přišlo ve čtvrtek na svět letošní první hříbě. Serveru Zlin.cz to za hřebčín uvedla Martina Hradilová.

Hříbě se narodilo v 5.40 hodin ráno. Jeho otcem je mimořádně úspěšný desetiletý hřebec Ryan a o rok starší klisna Pelagie for Life. Pro Ryana jde o vůbec prvního potomka.

„Ryan je nejbohatším koněm novodobé historie Slovenska, pětačtyřicetkrát startoval, dvacetkrát zvítězil, sedmnáctkrát se umístil a jeho výhra překročila hranici osmi milionů korun. Stal se Koněm roku 2005, Nejlepším dvouletým hřebcem, Nejlepším tříletým hřebcem, Nejlepším vytrvalcem se stal celkem třikrát, Nejlepším čtyřletým hřebcem a dvakrát se stal Nejlepším starším hřebcem,“ podotkla Hradilová.

Klisna Pelagie for Life, kterou má Hřebčín Napajedla pronajatou, je již trojnásobnou matkou. Otcem prvních dvou hříbat (Purple Heart a Phantasie) byl hřebec Egerton. Pelagie for Life dvakrát zvítězila na rovinách a vydělala 3 249 eur. Celkem dvakrát se také umístila na překážkách v Itálii, kde vydělala 2 380 eur.

Porod prvního letošního hříběte proběhl bez komplikací. Mladý hřebeček zatím nemá jméno. Podle ošetřovatelů má veškeré předpoklady stát se po svých rodičích úspěšným koněm. O jménu nového přírůstku mohou rozhodnout svými návrhy sami lidé. Podmínkou je pouze to, že jméno hřebečka musí po matce začínat na písmeno P.

Hřebčín Napajedla má nejstarší chov anglických plnokrevníků v České republice. Aktuálně je v hřebčíně 150 koní, 43 z nich je přímo ve vlastnictví hřebčína, ostatní koně patří soukromníkům.