Ve Vsetíně se uskuteční druhá repríza zpěvohry Osloboděné slibky

VSETÍN - Autoři valašské opery Osloboděná slibka se rozhodli v neděli uvést druhou reprízu své zpěvohry, a to v Domě kultury Vsetín. Serveru Zlin.cz to řekl umělecký vedoucí souboru Jiří Kašpar.

Valašskou operu už vidělo 1 200 diváků. Druhá repríza se pro velký ohlas uskuteční v neděli 20. ledna od 16 hodin.

Dojemný příběh lásky, které není přáno, přilákal na první dvě vystoupení lidi všech věkových kategorií. Ve stoje tleskali stovce účinkujících včetně Valašského orchestru lidových nástrojů s dirigentem Jiřím Kašparem, který zpěvohru připravil společně s Domem kultury Vsetín u příležitosti 10. výročí založení orchestru. S pověstí z knihy Heleny Mičkalové s názvem Co sa Karlovjanom  stalo, aj nestalo si pohrála autorka scénáře a libreta Ivana Kašparová. Režie se ujal šéf Divadelního souboru Masarykova gymnázia Vsetín a člen Divadelního souboru Jana Honsy Karolinka Miroslav Urubek.

Hlavních rolí se zhostili sólistka Brněnského orchestru lidových nástrojů Klára Blažková-Obručová a Rudolf Danajovič, choreograf a někdejší vedoucí taneční složky Vojenského uměleckého souboru písní a tanců Ondráš Brno. Právě oni představují dvojici Aničky a Janíčka, jimž není v lásce přáno.

„Dát dohromady tak velký soubor s orchestrem dalo spoustu práce. Jsme rádi, že se Osloboděná slibka lidem líbí a těšíme se na další představení. Věřím, že návštěvníky ani tentokrát nezklameme,“ poznamenal umělecký vedoucí Jiří Kašpar.

Slibkou se stala dívka, která se zaslíbila chlapci, ale neprovdala se za něj. Od velké lítosti umřela a ani po smrti neměla pokoj. Jako bílá roba vydávala hrůzostrašné zvuky – ryrýkání. Byla nebezpečná tím, že svou oběť utancovala. Hlavními postavami zpěvohry o slibce jsou Anička a Janíček. Už jako malí si spolu hrávali. Když dospěli, zamilovali se do sebe. Hlavně matka Aničky však lásce nepřeje. Janíček odchází do Uher za výdělkem a Anička si musí vzít bohatého Fanúše. Žalem umírá. Janíček se vrátí zpět do rodné vísky a truchlí. Zjistí, že se Anička vdala. Zda ji vysvobodí z jejího prokletí, se lidé dovědí na představení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x