Vsetínská radnice nechá na Základní škole na Ohradě vyměnit okna

VSETÍN - Vsetínská Základní škola na Ohradě se dočká výměny oken, ta původní jsou již v havarijním stavu. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

„Dochází k velkým tepelným únikům a také při manipulaci se starými okny hrozí nebezpečí úrazu,“ přiblížil hlavní důvody nutnosti výměny místostarosta Petr Kořenek (ČSSD) s tím, že za špatným technickým stavem oken je i nedostatečná péče v minulých letech. Za celou dobu fungování školy, tedy od roku 1976, byla okna pouze jednou natřena.

Po školách v Luhu a na Trávníkách tedy dostane nová okna i další ze základních škol. Práce by se měly uskutečnit v průběhu letních prázdnin.

V tuto chvíli vedení města počítá s tím, že potřebných 5,5 milionu korun nutných na výměnu více než 120 oken uvolní z městské kasy. Pokud by se však objevila možnost získat na ni nějakou dotaci či příspěvek, radnice ji využije.

„Nyní však žádná výzva, jejíž podmínky bychom splňovali a mohli získat dotaci, vyhlášena není. My ale nemůžeme čekat například na rok 2014, zda se objeví nějaký našemu projektu vyhovující dotační titul,“ vysvětlil Kořenek. Podle něj jsou sice nyní přístupné operační programy směřovány do energetických úspor, avšak škola na Ohradě nesplňuje patřičné podmínky. Je už totiž zateplena a pouhou výměnou oken není možné dosáhnout požadovaných energetických úspor.