Uherskohradišťská škola nabídne alternativní způsob vzdělání, takzvanou montessori pedagogiku

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Základní škola Za Alejí v Uherském Hradišti zahájí pro město nový, alternativní způsob vzdělávání, a to takzvanou montessori pedagogiku. Serveru Zlin.cz zo oznámil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Vzdělávání montessori se budou věnovat dvě třídy mateřské školy a pět tříd prvního stupně základní školy. V Uherském Hradišti dosud existovaly alternativy výuky především ve věku předškolních dětí. Je to třeba Lesní školka, popřípadě rodiče vozí děti do Montessori centra ve Zlíně.

Výuka montessori je založena na smyslech. Studenti se učí opakovaným použitím praktických materiálů a spoluprací s ostatními.

„V dnešní době stále více rodičů hledá alternativní způsob vzdělávání pro své děti. Protože se montessori pedagogice věnují většinou soukromá zařízení a ne všichni rodiče, kteří mají zájem o alternativní vzdělávání, mají dostatek peněz na školné, nabídneme alternativu na státní škole a školce,“ sdělil ředitel Základní školy za Alejí Vratislav Brokl.

Cílem takového způsobu vzdělávání je podle Brokla vychovávat samostatné, schopné, odpovědné a přizpůsobivé občany, kteří budou mít po celý život schopnost učit se a řešit problémy.

„Chceme vytvořit funkční model předškolního a prvostupňového vzdělávání. Nyní založíme montessori centrum pro přípravu dětí i rodičů a nabyté zkušenosti budeme praktikovat ve dvou třídách předškolního vzdělávání a v pěti třídách I. stupně základní školy,“ upřesnil Brokl. Dodal, že 29. ledna se bude konat první pracovní dílna pro rodiče – zájemce o montessori pedagogiku. Zápis do I. ročníku ZŠ bude 8. února a zápis do alternativní třídy v Mateřské škole ve Štěpnicích bude od 11. do 15. února.