Ve Zlínském kraji klesl počet násilných trestných činů

ZLÍN - Počet trestných činů ve Zlínském kraji rok od roku klesá. Zatímco v roce 2010 vyšetřovali policisté celkem 9 430 trestných činů, v roce 2011 jich bylo 9 227 a o rok později o dalších 340 méně, serveru Zlin.cz to řekla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Celkem se v loňském roce stalo ve Zlínském kraji  8 887 trestných činů. V rámci republiky to bylo 304 528 skutků, Zlínský kraj se tak řadí ve srovnání s jinými kraji na předposlední místo. „Na druhé příčce jsme se umístili v objasněnosti, kde dlouhodobě vede kraj Karlovarský,“ konstatovala Macalíková.

Ve Zlínském kraji se podařilo za loňský rok objasnit 54 procent trestných činů, což představuje 4 841 skutků. „Nemáme sice tolik registrovaných trestných činů jako většina dalších krajů, nicméně stále platí, že máme na starost nejvíce obyvatel na jednoho policistu v republice. Proto jsem s procentem objasněnosti a pomyslnou stříbrnou pozicí v rámci republiky nadmíru spokojen,“ uvedl ředitel krajského ředitelství Bedřich Koutný. Pro doplnění upřesnil, že na jednoho policistu ve Zlínském kraji připadá 486 obyvatel.

Policisté v roce 2012 stíhali v souvislosti s trestnou činností celkem 4 739 lidí, z toho 2 152 recidivistů, 563 žen (nejčastějším druhem trestné činnosti u žen jsou hospodářské delikty), 236 trestných činů spáchali mladiství ve věku 15 až 17 let, dalších 55 pak děti, kterým ještě 15 let nebylo. Pod vlivem alkoholu se stalo 1 089 trestných činů.

V okrese Zlín se stalo 2 783 trestných činů, v Uherském Hradišti 1 976, v Kroměříži 1 658 a ve Vsetíně 2 470. V přepočtu na 10 tisíc obyvatel je nejvyšší kriminalita ve Zlínském kraji v okrese Vsetín.

V souvislosti s finančním šetřením se podařilo zajistit 135 milionů korun. Jde o vyčíslení movitého i nemovitého majetku pocházejícího z trestné činnosti pachatelů, o jehož dalším osudu rozhoduje v rámci trestního řízení soud.

Podle statistik v kraji ubylo násilných trestných činů. Za rok 2012 se jich stalo 687, tedy o 23 méně než v roce předešlém. Mezi nejčastější násilné trestné činy se každoročně řadí úmyslné ublížení na zdraví (242 případů, objasněno 79 procent) a porušování domovní svobody (116 případů, objasněno 75 procent). Celková objasněnost násilných trestných činů přesáhla 75 procent.

V rámci celé republiky se v loňském roce stalo 188 vražd. Ve Zlínském kraji to bylo sedm vražd, tedy stejně jako v roce 2011, a devět pokusů. Dohromady se tak loni stalo 16 vražd včetně pokusů. V roce 2010 evidovali policisté v kraji osm vražd včetně pokusů a o rok později se počet vražd včetně pokusů vyhoupl na číslo 13. Prozatím neobjasněna zůstává vražda z listopadu, která se stala v  Hulíně. Obětí byla osmašedesátiletá žena, jejíž tělo se našlo v jejím domku.

„Na tomto případu kriminalisté pořád pracují. Motivem vražd bývají v našem kraji špatné osobní vztahy, které vygradují v tak fatální konce. Případ, kdy pachatel svou oběť neznal, jsme v  posledních třech letech zaznamenali pouze jeden. A sice v únoru v Bystřici pod Hostýnem. Pachatelem byl psychicky nemocný muž, který pobodal náhodnou kolemjdoucí,“ řekl Koutný. Dvakrát vloni vraždily ženy.

Co se týká loupežných přepadení, nahlášeno jich bylo celkem 94, z toho devět se odehrálo v různých finančních institucích. Také tady je objasněnost nadpoloviční. Pachatelé jsou většinou maskovaní a mnohdy sem zajíždějí z jiných krajů.

Případů takzvaného domácího násilí zaznamenali policisté v loňském roce celkem 25, objasnili 21 případů. „Případů domácího násilí je však podstatně více. Další případy, které by se daly charakterizovat podobně, však spadají například mezi ještě závažnější činy, jako je znásilnění, ublížení na zdraví, nebo dokonce pokusy o vraždu,“ upřesnila Macalíková. V souvislosti s domácím násilím využili policisté v loňském roce ve 102 případech institut vykázání. Ve Zlíně policisté vykazovali násilníky šestatřicetkrát, ve Vsetíně osmadvacetkrát, na Uherskohradišťsku dvacetkrát a na Kroměřížsku osmnáctkrát.

Kriminalisté se v loňském roce zabývali také znásilněním a pohlavním zneužívání. „Registrujeme 23 případů znásilnění a 20 pohlavních zneužívání. Většinu z případů, a to 74 procent, se podařilo objasnit. Jde o trestné činy, které spadají do kategorie mravnostní trestné činnosti. Takových skutků se u nás stalo celkem 87, objasněnost je více než osmdesátiprocentní,“ doplnila Macalíková.

Nejvíce práce mají policisté každoročně s majetkovou trestnou činností. Celkem se v kraji stalo 4 546 majetkových trestných činů, tedy polovina z celkové registrované kriminality. „Za majetkové trestné činy jsme vloni stíhali celkem 1 324 lidí, z toho 756 byli recidivisté. 142 případů měly na svědomí děti do 17 let. Nejvíce se vloni kradlo na Vsetínsku, kde se stalo 1 394 skutků. Objasnit majetkovou činnost se daří přibližně v jedné třetině případů. V republice se tím ale řadíme na třetí místo,“ poznamenala Macalíková. Nejčastěji zloději kradou jízdní kola (310) a věci z aut (292).

V oblasti hospodářské trestné činnosti zaznamenali policisté v roce 2012 celkem 1 057 trestných činů, objasnili jich 599, tedy 57 procent. Mezi nejčastější hospodářské delikty patřil podvod (227 případů), úvěrový podvod (121 případů) a zpronevěra. Pachatelé hospodářské trestné činnosti napáchali škodu za 589,283 milionu korun.

Mezi nejčastější trestné činy se každý rok řadí zanedbání povinné výživy. Vloni bylo policistům nahlášeno 631 případů (v roce 2011 jich bylo 699). Dalším frekventovaným trestným činem je ohrožení pod vlivem návykové látky (487, z toho 155 mají na svědomí recidivisté, 36 ženy) nebo maření výkonu úředního rozhodnutí (451, v tomto případě je velmi silná recidiva – policie ji zaznamenala ve 250 případech).

Vloni strážci zákona vyšetřovali také 14 případů násilí proti úřední osobě (v 11 případech proti policistovi, ve třech proti strážníkům).

„V roce 2012 jsme rovněž vyšetřovali 72 trestných činů a sedm přestupků spáchaných na seniorech. O rok dříve to bylo 67 trestných činů a 12 přestupků. Nejčastěji pachatelé zneužívají falešných legend,“ dodala Macalíková.

Kriminalisté se zabývali také drogovou problematikou. Policisté v uplynulém roce zajistili v kraji 44 varen a 31 pěstíren marihuany. Největší byla v Jankovicích na Kroměřížsku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x