LYŽAŘSKÁ STŘEDISKA: Hory ve Zlínském kraji nabídnou závody pro sjezdaře i běžkaře

ZLÍNSKÝ KRAJ - Lyžařská střediska ve Zlínském kraji lákají o víkendu návštěvníky nejen na upravené sjezdovky, ale i běžkařské, sjezdové či skicrossové závody. Serveru Zlin.cz to sdělili jednotliví provozovatelé skiaerálů.

Za lyžovačkou mohou lidé vyrazit do Hostýnských vrchů. Ve skiareálu Troják je na sjezdovkách asi 40 až 70 centimetrů sněhu, mimo sjezdovky leží sněhová pokrývka asi 25 centimetrů. V provozu je sjezdovka A i A1, lehká trať i ski park. Rodiny s dětmi mohou využít místní půjčovnu dětských skútrů. Zadovádět si na nich mohou děti od šesti let do 140 centimetrů výšky. Pětiminutová jízda stojí 50 korun, dvacetiminutová pak vyjde na 170 korun. Na své si přijdou také běžkaři. V okolí mohou vyrazit na některou z 52 kilometrů běžeckých tras. Právě na Trojáku lze totiž nastoupit na Hostýnskou běžeckou magistrálu.

V provozu je také nedaleký Tesák, kde je na sjezdovkách 40 až 60 centimetrů. Devítisetmetrová sjezdovka Kyčera bude v provozu jen o víkendu, a to v době od devíti do 16 hodin. Večerní lyžování je možné pouze na osvětlené cvičné loučce, která je v provozu do 20 hodin.

V Beskydech na Valašsku mohou lyžaři vyrazit například do skiareálu Karolinka. Na sjezdovkách tu mají 40 až 60 centimetrů sněhu, mimo sjezdovky je asi 30 centimetrů sněhu. Večer si mohou lidé zalyžovat v pátek i v sobotu, a to od 17.30 do 20.30 hodin. Ve skiareálu Karolinka se v sobotu a neděli koná Český pohár ve skicrossu, jehož součástí budou i veřejné závody. Provoz na hlavní sjezdovce však závody podle provozovatele areálu nijak neomezí. Lyžovat zde mohou zájemci v době od 8.30 do 16 hodin.

V údolí Léskové ve Velkých Karlovicích hlásají provozovatelé lyžařských areálů rovněž optimální sněhové podmínky. Teploty se stále drží pod nulou, na sjezdovkách přibylo pár centimetrů čerstvého sněhu a předpověď slibuje na víkend slunečné počasí. „Na sjezdovkách Ski areálu Razula je aktuálně kolem 60 centimetrů sněhu. V  provozu jsou nejen sjezdovky Razula a Horal, ale od minulého víkendu také snowtubing a letošní novinka – venkovní kluziště u hotelu Horal, které je otevřeno denně od devíti do 18 hodin. Od neděle bude v  provozu také sjezdovka Galik,“ podotkla mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

V  neděli 27. ledna se koná na sjezdovce Horal lyžařský závod O pohár nejrychlejšího tygra, určený dětem do 12 let. Jede se ve třech věkových kategoriích, pro vítěze jsou připraveny například skipasy. Sjezdovka Razula včetně přilehlého parkoviště bude v neděli otevřena jen do 11.30 hodin. Skipasy proto budou v  prodeji za sníženou cenu a lyžaři s celodenním skipasem budou moci odpoledne využívat blízkou sjezdovku Galik.

Ideální jsou ve Velkých Karlovicích také podmínky pro běžky. V  sobotu 26. ledna ovládne Velké Karlovice 11. ročník běžeckého závodu Karlovská 50, který je zařazen do seriálu SkiTour. Zájem o účast byl tak enormní, že již ve čtvrtek – tedy o den dříve – byly ukončeny on-line registrace. Prodáno je všech 600 startovních míst. Zbylí zájemci se mohou zkusit registrovat na místě, i zde ale bude počet míst omezen. „Ostatní běžkaře, kteří se závodu nezúčastní, prosíme o toleranci a pochopení. V  době závodu, tedy od 10 zhruba do 16 hodin, budou moci využívat jiné stopy mimo trasu závodu. Motorizované návštěvníky také upozorňujeme na dopravní omezení v  místě, kde se trasa kříží se silnicí,“ informoval starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík.

Lyžaře láká také velkokarlovický Ski areál Synot Kyčerka. „V současné době leží na sjezdovkách přibližně 50 centimetrů sněhu. O víkendu budou v provozu všechny vleky a také dětský park s pohyblivými koberci,“ konstatovala mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová. V pátek a sobotu si navíc přijdou na své zájemci o večerní lyžování.

„Ti, kteří zatouží také po jiných, než lyžařských zážitcích, mohou využít možnosti vyjížďky sněžným vozem po okolí a hřebenech, podniknout pochod na sněžnicích nebo si dopřát vyhlídkovou vyjížďku desetimístnou sněžnou rolbou. Novinkou letošní sezony je i hlídání dětí,“ dodala Pekařová.

Ve zlínském skiareálu J. Šperky leží na sjezdovce asi 40 centimetrů sněhu. Areál je v provozu od devíti do 19 hodin, o víkendech jsou pak vleky v provozu o půl hodiny dříve. Novinkou je intenzivní snowboardový kurz. „Je zaměřen na výuku základů snowboardových dovedností pod vedením certifikovaných instruktorů. Termín konání kurzu je každou sobotu, neděli a o prázdninách, pokud to  počasí dovolí. Je možnost domluvit také individuální kurz ve všední dny,“ podotkla za skiaerál Petra Svěráková. V ceně kurzu je celkem šest hodin výuky snowboardingu, skipass, oběd a pitný režim. Minimální vstupní věk pro skupinový kurz je osm let. Zájemci by měli mít své nebo půjčené vybavení. Účastníci budou rozděleni do skupin podle věku a svých dovedností. Cena kurzu je 1 600 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x