V okolí Zlína vzniknou nové lesní trasy pro výlety

ZLÍN - Představitelé města Zlína se společnosti Lesy ČR pracují na co největším zpřístupnění lesních cest pro potřeby cyklistických či pěších výletů. V současnosti se konkrétně jedná o trasy v blízkosti místních částí Malenovice, Mladcová a Kostelec, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Úsek od Jižních Svahů směrem ke Kocandě se podařilo zprovoznit již v minulém roce.

„Do oprav lesních cest investujeme vlastní finanční prostředky, v daném případě jsme zvolili takové povrchy cest, které jsou nezbytné pro provoz lesní techniky a zároveň jsou vyhovující i pro jízdu na kole,“ řekl Martin Pavlíček, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Zlín. Společnost zároveň žádá veřejnost o maximální obezřetnost a opatrnost při pohybu na lesních cestách. „Primárně jsou ze zákona určeny lesnímu provozu, například technice při odvozu dřeva z lesa. Naší snahou je však umožnit pohyb po lesních cestách i široké veřejnosti. Ukázněnost a obezřetnost lidí je však velmi důležitá,“ doplnil Pavlíček.

Kromě úpravy povrchu cest asfaltobetonem navíc Lesy ČR na zajímavých místech nechaly umístit odpočívadla. Náklady na výstavbu odpočívadel hradila společnost z Programu 2020, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů.

Po vzájemné dohodě budou u lesních cest umístěny směrovky. „My nyní zajistíme označení těchto tras speciálními směrovkami, které návštěvníkům usnadní orientaci. U vstupů do lesů také nainstalujeme informační tabule, které budou obsahovat mapy a zajímavé informace týkající se funkcí lesa, zejména těch hospodářských,“ uvedl 1. náměstek primátora Jiří Kadeřábek (M.O.R.), který je autorem tohoto projektu a za Zlín ho má na starosti.  K instalaci směrovek a informačních tabuli dojde během jarních měsíců. „Město Zlín za ně zaplatí částku asi 120 tisíc korun,“ upřesnil Martin Habuda z oddělení koordinace projektů zlínského magistrátu.

Jízda po nových lesních trasách nabídne na řadě míst i pěkné výhledy do okolí. Příkladem může být úsek od Kocandy směrem k Fryštácké přehradě.

Ve zpřístupňování lesních cest pro potřeby veřejnosti budou Lesy ČR a město Zlín nadále pokračovat. „Cílem je vytvoření tras, které budou vhodné pro zdatnější cyklisty a ty, jimž nevyhovuje jízda po často již přeplněných cyklostezkách ve městě. Chtěli bychom postupně dosáhnout i toho, abychom těmito trasami spojili jednotlivé koncové body stávajících stezek – Příluky – Lešná – Jižní Svahy,“ ddoal Kadeřábek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x