Valašskomeziříčská radnice schválila rozpočet

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčští zastupitelé schválili rozpočet na letošní rok. Jak serveru Zlin.cz oznámila mluvčí města Renata Votrubová, rozpočet je vyrovnaný.

Dosud město hospodařilo dle pravidel rozpočtového provizoria. Schválený rozpočet je vyrovnaný bez užití půjčky nebo úvěru a počítá s příjmy i výdaji ve výši  426 milionů korun. Je zhruba o 13 milionů korun nižší než loni. Většina prostředků půjde na běžné výdaje. Návrh rozpočtu byl po projednání ve všech orgánech zastupitelstva a města upraven proti původnímu návrhu zejména v oblastech sportu a kultury.

„Rozpočet je předložen v souladu s dlouhodobými záměry, nicméně rozpočtový výhled na roky 2014 až 2017 nám ukazuje, že pokud nebudeme optimalizovat výdaje města, nebudou v roce 2014 téměř žádné prostředky na investice. Zároveň budeme muset provést konsolidaci splátek dluhů v asi pětiletém horizontu. Všechny tyto kroky budou směřovány k tomu, aby se do budoucna snížily provozní výdaje města,“ sdělil starosta Jiří Částečka (ODS).

V loňském roce město hospodařilo s rozpočtem přibližně 439 milionů korun. Oproti dlouhodobým plánům pro letošní rozpočet je ten nový nižší o 13 milionů korun. Důvodem je osamostatnění obcí Poličná a Krhová. O odpovídající částku se také sníží výdaje města původně vynakládané na tyto obce. „Bylo nutné vytvořit nově strukturu rozpočtu tak, aby reagovala na odtržení místních částí Poličná a Krhová a podchytila i financování nově vzniklých obcí. To by mělo jít po dobu necelých devíti měsíců přes město Valašské Meziříčí,“ vysvětlil vedoucí odboru finančního Zdeněk Studeník.

Velkou položku rozpočtu jako tradičně tvoří úklid ulic a péče o zeleň. V běžných výdajích jde o částku téměř 23 milionů korun. Bezmála 1,5 milionu poputuje v letošním roce na opravy a udržování škol.

Rozpočet investičních výdajů na rok 2013 byl sestaven konzervativně. Pro investice jsou navrženy výdaje ve výši necelých 51 milionů korun, přičemž 32 milionů zůstalo zatím nerozděleno a peníze se budou se přidělovat zejména jako spoluúčast města u získaných dotací, například při rekonstrukci jižního křídla zámku Žerotínů, cyklostezky Valašské Meziříčí – Choryně a zateplení Kulturního domu Hrachovec. Zbytek investičních výdajů je směřováno na stavební obnovu odborných učeben u vybraných škol (dva miliony korun) a na splátku I. etapy akce Čistá řeka Bečva (2,2 milionu korun). Z vlastních zdrojů města bude realizována oprava Základní školy Vyhlídka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x