Tři obce v kraji si hodlají zajistit dostatek pitné vody posilovými vrty

ZLÍN - Celkem tři obce ve Zlínském kraji, a to Francova Lhota, Chvalčov a Komárno, chtějí vybudovat posilové vrty pitné vody. Jak serveru Zlin.cz řekla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková, tři změny v Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Zlínského kraje už krajští radní vzali na vědomí a doporučili je schválit krajskému zastupitelstvu.

„Ve všech případech se jedná o vybudování posilových vrtů, které mají zajistit dostatečné množství pitné vody pro obyvatele obcí. To mimo jiné umožní rozšíření obecní zástavby, napojení nových uživatelů na vodovod a tím pádem i celkový rozvoj těchto obcí,“ uvedl náměstek hejtmana Ivan Mařák (KSČM), zodpovědný za oblast životního prostředí.

Ve Francově Lhotě má být vybudován stometrový vrt o vydatnosti 0,3 litru za sekundu, v obci Chvalčov se počítá rovněž se stometrovým vrtem o vydatnosti 0,7 litru za sekundu. V případě Komárna jde o vrt hluboký 80 metrů o vydatnosti 0,5 litru za sekundu.

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Zlínského kraje je strategickým dokumentem, schválený krajskými zastupiteli v říjnu 2004. Jsou v něm navržena výhledová optimální řešení jednotlivých obcí kraje včetně časového rozvrhu jejich realizace. Přesto se mohou vyskytnout případy, kdy obec navrhuje řešení zásobování vodou nebo odkanalizování svého správního obvodu odlišně, než je v plánu navrženo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x