Zlínský kraj podpoří Iktové centrum Uherskohradišťské nemocnice

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Krajští radní souhlasí se spoluúčastí Zlínského kraje na financování projektu modernizace přístrojového vybavení Iktového centra Uherskohradišťské nemocnice a stejný krok doporučili i krajským zastupitelům. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Iktové centrum je jako součást neurologického oddělení určeno pacientům s cévní mozkovou příhodou, kterým je schopno poskytnout vysoce odbornou péči.

„Statut Iktového centra byl v květnu loňského roku nemocnici udělen ministerstvem zdravotnictví. To nemocnici umožňuje předložit žádost o finanční podporu na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení tohoto centra do Integrovaného operačního programu, čehož se nemocnice rozhodla využít. Podmínkou však je finanční spoluúčast zřizovatele nemocnice ve výši 15 procent,“ sdělil Lubomír Nečas (Strana práv občanů – Zemanovci), náměstek hejtmana odpovědný za oblast zdravotnictví.

Projekt řeší doplnění vybavení zdravotnickými prostředky a především modernizaci a obnovu příslušných pracovišť Iktového centra pro zajištění standardního provozu. Konkrétně jde o pořízení dvou resuscitačních lůžek, jednoho transportního lůžka, ventilátoru pro neinvazivní i invazivní umělou plicní ventilaci, defibrilátoru s monitorem a externí stimulací nebo transkraniálního ultrazvuku. Výsledkem modernizace bude včasná diagnostika nemoci, což sníží pravděpodobnost úmrtnosti u pacientů s cévními chorobami mozku. Dalším pozitivem bude zmírnění trvalých následků u pacientů, zkrácení délky jejich hospitalizace a urychlení návratu do produktivního života.

Náklady na realizaci projektu jsou v současnosti vyčísleny na 4,2 milionu korun (podíl financování: 85 procent evropské zdroje, 15 procent Zlínský kraj). Při zachování stejného podílu financování je však možno žádat o dotaci na krytí celkových výdajů ve výši až 25 milionů korun.

Pokud bude modernizace z evropských zdrojů podpořena, předpokládá se její dokončení nejpozději do ledna příštího roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x