Tlumačov se dočká protipovodňové ochrany

TLUMAČOV - Téměř čtyřkilometrová ochranná hráz před extrémními povodňovými průtoky vznikne na západním okraji obce Tlumačov. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Územní řízení ke stavbě odhadem za 100 milionů korun se může uskutečnit díky souhlasu všech 155 vlastníků dotčených pozemků. Projekt počítá s bezpečnostním převýšením koruny ochranných hrází 50 centimetrů nad úroveň předpokládané hladiny vod, rozlitých do levobřežního území nad Otrokovicemi.

Protipovodňová opatření ochrání místní zástavbu před extrémními povodňovými průtoky od řeky Moravy, které při stoletém průtoku dosahují 850 metrů kubických za sekundu.

Jednání o stavbě a zejména pozemcích trvala několik let, poprvé se problematika začala řešit v roce 2007. „Situace byla několikrát patová, ale dlouhým jednáním se vyřešila a dnes již máme souhlas majitelů všech pozemků,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. Průtahy podle něj způsobily nejen požadavky na vyšší ceny pozemků či jejich exekuce, ale i dodatečná dědická řízení, řešená soudní cestou. V Tlumačově se také uskutečnilo referendum o možnosti uhrazení vyšších cen za pozemky z obecní pokladny.

„Protože původní projektová dokumentace pro územní řízení je z roku 2007, zadali jsme její aktualizaci,“ doplnil ředitel závodu Střední Morava Pavel Cenek. Stavba pak bude zahájena za účasti obce po spuštění další etapy staveb protipovodňových opatření Ministerstvem zemědělství ČR.